Home VestiEkonomija Švajcarska: Završen EFTA samit ministara o Brexitu

Švajcarska: Završen EFTA samit ministara o Brexitu

by bifadmin

U ponedeljak 26. juna u glavnom gradu Švajcarske Bernu održano je hitno zasedanje Saveta ministara država članica EFTA – Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna. Od ključnih tema o kojima se debatovalo svakako je najvažnije bilo pitanje Brexita, ali i sporazum o slobodnoj trgovini sa Gruzijom (koji je tom prilikom potpisan), te početak pregovora sa Ekvadorom.

Kako je istakao predsednik Švajcarske Johan Šnajder Aman, na zahtev EFTA parlamentaraca sazvan je ovaj vanredni sastanak Saveta ministara sa ciljem da se izanaliziraju aktuelna dešavanja unutar Evropske unije i predlože dalji koraci koje će EFTA sporovoditi.

Ukoliko britanski parlament potvrdi odluke referenduma, poznatijeg kao Brexit, brojni ugovori o slobodnoj trgovini država članica EFTA moraće da budu redefinisani, a pojedini i nanovo potpisani.

Posmatrači uočavaju da je nakon formiranja „Zajedničkog EU tržišta“ 1960. godine broj članica EFTA sveden na četiri – Norvešku, Švajcarsku, Island i Lihtenštajn. Ukoliko Britanija izađe iz EU svakako da će joj EFTA države podneti ugovor o pristupanju ali će to zahtevati nove pregovore, iako je UK bila svojevremeno jedna od osnivačica Saveza država slobodne trgovine (EFTA).

Kada je reč o Srbiji koja sa EFTA državama ima ugovor o slobodnoj trgovini uočljivo je da se održao postojeći trend trgovinske razmene zabeležen na kraju 2014: u Srbiju se uglavnom izvoze farmaceutika i lekovi, organska hemija i riba a iz nje se uvoze tekstil, drvne prerađevine, voće i povrće i u nešto manjem obimu metalski poluproizvodi.

Ukupan obim trgovinske razmene EFTA i Srbije i dalje je u obimu od oko 200 miliona dolara. Srbija uglavnom izvozi u Švajcarsku (112,8 miliona dolara), Norvešku 26.1 miliona dolara i na Island oko 1,6 milion dolara; a uvozi iz Švajcarske robe i usluge u vrednosti od 199,7 miliona dolara, iz Norveške 12,6 miliona i sa Islanda za pola miliona dolara godišnje.

Posmatrači ministarskog samita EFTA, održanog u Bernu, primećuju da se „u novonastalim okolnostima hiperturbulentnih promena unutar EU pozicija Saveza država slobodne trgovine popravila.“ Može se slobodno reći da je nakon Brexita spekulacija o Grexitu i sličnim separatističkim težnjama u drugim delovima Starog kontinenta značaj Saveza EFTA porastao.

 

Z.Vitorović, Bern

Pročitajte i ovo...