Home VestiEkonomija U APR-u registar problematičnog poslovanja

U APR-u registar problematičnog poslovanja

by bifadmin

Podaci o problematičnom poslovanju od danas su dostupni u Agenciji za privredne registre (APR) Srbije, kako bi se onemogućilo da na odgovorna mesta budu postavljeni ili da raspolažu udelima firmi ljudi koji su prekršili propise.

Centralna evidencija privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, odnosno „crna lista poslovanja“, uvedena je na osnovu zakona koji je usvojen prošle godine kako bi se unapredio poslovni ambijent.

Uvođenje novog registra pomogla je Vlada Norveške sa 700.000 evra za nabavku softvera, a APR je sa oko 100.000 evra obezbedio hardversku opremu.

Uspostavljanjem Centralnog registra privremenih ograničenja prvi put će na jednom mestu biti obezbedjeni elektronski podaci o rešenjima, presudama i drugim aktima na osnovu kojih su državni organi doneli mere kojima su zabranili ili ograničili obavljanje delatnosti ili poslova, zabranili raspolaganje novcem i udelima u preduzećima ili obavljanje dužnosti odgovornog lica u firmama i preduzetničkim radnjama.

Kako je objasnio direktor APR-a Zvonko Obradović, u novi informacioni sistem unosiće se i izrečene mere poreskih i inspekcijskih organa, rešenja ministarstava i drugih organa o oduzimanju ovlašćenja, licenci, dozvola, odobrenja, koncesija ili subvencija.

On je kazao da će preko Centralnog registra biti obezbedjena bolja koordinacija i ažurnija razmena podataka izmedju državnih organa, a upis podataka obavljaće se po službenoj dužnosti.

Po rečima Obradovića, cilj je da javnosti budu dostupni podaci na osnovu kojih će se moći steći potpunija slika o poslovnoj pouzdanosti privrednih društava i gradjana koji njima upravljaju ili koji raspolažu novcem kompanija i preduzetnika.

Kako je naveo, u registru neće biti ličnih podataka o izrečenim presudama i kaznama, ali će oni biti APR-u.

APR ima javno dostupne podatke za oko 350.000 privrednih društava i preduzetnika, finansijske izveštaje, ugovor o lizingu i podatke o založnim pravima.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...