Home VestiEkonomija Zavarovalnica Triglav: Za isplatu dividende 56.837.870 miliona evra, odnosno 2,50 evra bruto po akciji

Zavarovalnica Triglav: Za isplatu dividende 56.837.870 miliona evra, odnosno 2,50 evra bruto po akciji

by bifadmin

Zavarovalnica Triglav je uprkos zahtevnim prilikama, posebno na tržištima kapitala, uspešno poslovala, te je prošlu poslovnu godinu završila u skladu sa strateškim usmerenjima. Akcionari su podržali predlog Uprave i Nadzornog odbora da se za dividendu nameni deo neto dobiti u visini od 56,8 miliona evra, odnosno 2,50 evra bruto po akciji. Skupština akcionara razrešila je Upravu i Nadzorni odbor društva za poslovnu godinu 2015, prihvatila izmene i dopune statuta Zavarovalnice, te je za novog člana Nadzornog odbora imenovala Igora Stebernaka. Za revizore je za 2016, 2017. i 2018. godinu Skupština imenovala društvo za reviziju ERNST & YOUNG, poslovno savetovanje.

Na Skupštini Zavarovalnice Triglav akcionari su podržali predlog Uprave i Nadzornog odbora u vezi s korišćenjem neto dobiti za 2015. godinu u visini od 65.028.271,76 evra. Za dividendu se namenjuje deo neto dobiti u visini od 56.837.870,00 evra odnosno 2,50 evra bruto po akciji. U skladu s predlogom za dividendu će se isplatiti 64% neto dobiti Triglav grupe za 2015. godinu, odnosno 87% neto dobiti Zavarovalnice Triglav za 2015. godinu. Predlog za isplatu dividende za 2015. godinu u skladu je s novom dividendnom politikom, koja je deo politike upravljanja kapitalom Triglav grupe.

Uzima se u obzir planirani obim poslovanja matičnog društva i Triglav grupe i s time povezane predviđene potrebe za kapitalom na slovenačkom i na drugim strateškim tržištima, a istovremeno se uzimaju u obzir smernice i dobra praksa u sektoru osiguranja. O preostalom delu neto dobiti u visini od 8.190.401,76 evra akcionari će odlučivati narednih godina.

Triglav grupa je uspešno poslovala u 2015. godini

Akcionari su upoznati s godišnjim izveštajem Triglav grupe i Zavarovalnice Triglav za poslovnu 2015. godinu. Triglav grupa je prošle godine sačuvala visok nivo finansijske stabilnosti i ostvarila rast više ključnih indikatora. Dobro poslovanje Grupe u osnovnoj delatnosti odražavaju i dobar kombinovani koeficijent (92,8%) i profitabilnost kapitala od 12,8%. Dobit pre oporezivanja iznosila je 102,5 miliona evra, što je za 2% više nego 2014. godine, a bruto fakturisana konsolidovana premija osiguranja porasla je za 3%, na 919,1 milion evra. Visoki nivo finansijske stabilnosti pokazuje i za 2% viši kapital, te za 11% više bruto-tehničke rezerve Triglav grupe upoređene sa 2014 godinom.

Putem realizacije zacrtane strategije

Skupština akcionara je razrešila Upravu i Nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav za poslovnu 2015. godinu. Kao što je rekao Andrej Slapar, predsednik Uprave Zavarovalnice Triglav, 2015. godinu su pozitivno obeležili rast premija na tržištima van Slovenije, odsutstvo masovnih štetnih događaja, ali i ne baš povoljna situacija na tržištima kapitala. »Kao prvo želio bih da zahvalim akcionarima za iskazano poverenje. U Triglavu smo zadovoljni 2015. godinom. Grupa je fakturisala više premije osiguranja nego 2014, povećala dobit pre oporezivanja i istakla se dobrim poslovanjem. Značajne pomake izveli smo i na strateškim segmentima penzijskog i zdravstvenog osiguranja u Sloveniji i u regionu. Nastavljamo sa sprovođenjem zacrtane strategije i ostajemo koncentrisani na osnovnu delatnost osiguranja, sa naglaskom na finansijskoj stabilnosti, profitabilnosti i bezbednosti poslovanja. U 2016. godini poslujemo u zahtevnim prilikama na našim tržištima, te s nižim prinosom od finansijskih ulaganja nego što je to bilo u 2015. Izrazito niske kamatne stope i povećana nesigurnost na finansijskim tržištima su realnost koja utiče na čitav sektor osiguranja. Takve prilike smo očekivali, te smo prilagodili naše poslovne planove«, objasnio je Slapar.

Igor Stebernak imenovan za novog člana Nadzornog odbora

Vlasnici su na Skupštini prihvatili predložene izmene i dopune statuta Zavarovalnice, koje se prvenstveno odnose na prilagođavanje zahtevima novog zakonodavstva za osiguranja u vezi s implementacijom direktive Solventnost II i na produženje instituta odobrenog kapitala Zavarovalnice. Skupština je upoznata i s izjavom o ostavci na mesto člana Nadzornog odbora Zavarovalnice Mateja Runjaka, te je za novog člana imenovala Igora Stebernaka, čiji četvorogodišnji mandat počinje da teče sa danom upisa izmena i dopuna statuta u sudski registar. Osim toga usvojene su i odredbe o plaćanjima članovima Nadzornog odbora, što znači prilagođavanje osnovne isplate za obavljanje takve funkcije, pri čemu se uzima u obzir veličina osiguranja, finansijsko stanje i činjenica da se sa njegovim hartijama od vrednosti trguje na organizovanom tržištu. Za revizora je za 2016, 2017. i 2018. godinu Skupština imenovala društvo za reviziju ERNST & YOUNG, poslovno savetovanje.

Pročitajte i ovo...