Home VestiPolitika i društvo Afrika se integriše: Jedan pasoš sa kojim je moguće putovati u sve zemlje

Afrika se integriše: Jedan pasoš sa kojim je moguće putovati u sve zemlje

by bifadmin

Dok mediji podgrevaju strahove da je Evropska unija posle Brexita u opasnosti da se raspadne, regionalna integracija u Africi se intenzivira. Na samitu Afričke unije koji će biti održan u julu biće predstavljen jedan pasoš koji omogućava slobodno putovanje u sve 54 države Unije.

I dalje međutim nije blizu uspostavljanje univerzalne afričke monete za sve zemlje, no sve je više inicijativa zbog kojih ova ideja izgleda realno. Naime, ove nedelje je nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo pozvao Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) da otpočne sa uvođenjem “eco”-a, jedne monete za ovaj deo kontinenta. Inače prethodno je dogovoreno da ona bude na tržištu do 2020. godine.

Zagovornici uvođenja zajedničke valute tvrde da će ona umanjiti kursne nesigurnosti, privući više stranih investicija i potpomoći ekonomsku integraciju. I druge afričke regije idu u ovom pravcu: bivše francuske kolonije koriste franak i evro, a istočnoafričke zemlje poput Kenije, Ugande, Ruande i Tanzanije su dogovorile protokol za uvođenje zajedničke valute u narednoj deceniji. Jug kontinenta bi trebalo do 2018. godine da ustanovi zajedničku valutu.

 

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...