Home VestiEkonomija Atlantic Grupa: Rast sopstvenih brendova

Atlantic Grupa: Rast sopstvenih brendova

by bifadmin

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu 2016. godine ostvarila prihode od prodaje od 325 miliona evra, što u odnosu na isto razdoblje 2015. godine predstavlja pad od 3,3 odsto. Dobit iz poslovanja pre kamata i poreza (EBITDA) iznosi 34,4 miliona evra i manja je za 7,4 odsto, dok neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 17,7 miliona evra.

„Navedeni pad prodaje uzrokovan je prekidom saradnje sa najvećim kupcem privatne robne marke u segmentu Sportske i aktivne prodaje kao i u manjoj meri, deprecijacijom ruske rublje i srpskog dinara. Izuzmu li se navedeni efekti, prihodi od prodaje u odnosu na isti period lane rasli su visokih 5,2 odsto. Pad dobiti iz poslovanja u najvećoj meri uzrokovan je ranije najavljenim značajnim ulaganjima u razvoj distribucije sopstvenih brendova u Nemačkoj i Austriji, a istovremeno gotovo svi poslovni segmenti beleže značajan rast profitabilnosti“, kazao je potpredsednik Atlantic Grupe za finansije Zoran Stanković.

Od važnih poslovnih događaja u prvoj polovini godine ističe se osnivanje sopstvenih distributivnih kompanija u Nemačkoj i Austriji sa ciljem značajnog rasta prodaje sopstvenih brendova, prvenstveno Multipowera, Argete, Donata Mg, Bakine tajne i Cedevite, na tim tržištima. Dodatno, Atlantic Grupa je s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i četiri partnerske banke (Erste, Raiffeisen, Sberbank i Unicredit), kao i Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) dogovorila povoljnije finansijske uslove kreditnog paketa u vrednosti od 191,5 miliona evra i produžena je ročnost kreditiranja.

Beleži se i uspešno izdanje korporativnih obveznica u iznosu od 200 miliona kuna s fiksnom godišnjom kamatnom stopom od 3,125 odsto. Prema istraživanju agencije Valicon četiri robne marke Atlantic Grupe su među top 10 brandova u regionu (Cedevita, Smoki, Argeta i Cockta).

Delikatesni namazi i proizvodi za negu i zdravlje su najveći generatori rasta

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvom polugodištu 2016. najviše su doprineli poslovni segmenti Delikatesni namazi, s rastom od 16 odsto, kao i Zdravlje i nega, sa rastom od 5 odsto. Kafa se sa 20,3 odsto učešća u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija sa 66,1 miliona evra prihoda od prodaje.

Posmatrano po tržištima, najveći rast od 4,9 odsto ostvaren je na tržištu Slovenije koje je treće po veličini tržište Atlantic Grupe, sa učešćem u ukupnom prihodu od 16,3 odsto. Na tržištu Hrvatske, koja s 28,0 odsto ima najveći udeo u prihodu od prodaje, ostvaren je rast od 4,0 odsto, dok je tržište Bosne i Hercegovine sa rastom od 3,5 odsto treće po rastu u prvom polugodištu sa učešćem od 7,8 odsto u ukupnom prihodu od prodaje.

Sopstvene robne marke Atlantic Grupe učestvuju u prodaji sa 68,1 odsto, distribucija proizvoda robnih marki principala sa 20 odsto, apotekarski lanac Farmacia sa 7,2 odsto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu u ukupnom prihodu od prodaje učestvuju sa 4,6 odsto.

Pročitajte i ovo...