Home VestiPolitika i društvo B&F Reč nedelje: Vojni puč

B&F Reč nedelje: Vojni puč

by bifadmin

Od kraja Drugog svetskog rata u Turskoj se dogodilo čak pet vojnih pučeva, ali samo ovaj poslednji nije bio uspešan, posle čega je aktuelni predsednik Erdogan nastavio da obavlja svoju funkciju i to tako što se prvo odlučio za osvetu nad državnim (i ne samo državnim) kadrovima od kojih mu je, kako kaže, pretila najveća opasnost.

Ovo „trebljenje žita od kukolja“ u Erdoganovoj izvedbi pomalo se otelo kontroli u danima posle neuspelog državnog udara, što je navelo mnoge geopolitičke analitičare i sa Istoka i sa Zapada da pomisle da je čitav pokušaj puča zapravo „izrežiran“ od strane Erdoganove administracije. Takav stav izrazio je i Fetulah Gulen, bivši imam sa prebivalištem u SAD, koji je „označen“ kao predvodnik turske opozicije iz inostranstva. Istovremeno, Erdogan upravo Gulena smatra nalogodavcem i od američkih vlasti traži njegovo izručenje.

Vojni puc

Dakle, nije jednostavno odgovoriti šta se zapravo desilo jer na neka pitanja još uvek nemamo odgovore. Brojke govore da je Erdogan nakon puča otpustio više (desetina) hiljada zaposlenih u javnom sektoru – samo u prosveti je suspendovano 15.200 zaposlenih, uz oduzimanje licence za još 21.000 nastavnika u privatnim ustanovoma. Među njima je i 1.577 dekana na svim univerzitetima. Zašto su baš prosvetari stradali, još uvek nije poznato, ali kritičari Erdoganovog režima veruju da je ovo njegov konačni zaokret u kreiranju nove Turske države, što će se iskazati budućom promenom Ustava.

Suspendovano je još i oko 8.000 policajaca i 1.500 zaposlenih u ministarstvu finansija, a, naravno, smenjen je i čitav vojni vrh.

Vojni puc 2

U međuvremenu, najavljen je sastanak Putina i Erdogana. Zapadni mediji naglašavaju sve važniju ulogu ruskog predsednika, dok ruski mediji govore o umešanosti Amerikanaca u pokušaj puča. Govori se o dogovoru ruskog i turskog predsednika o podeli uticaja, pogotovo na Balkanskom poluostrvu, a samo pre nekoliko meseci situacija je bila u potpunosti drugačija.

Podsetimo, u januaru je Erdogan oštro kritikovao Rusiju i tražio intervenciju američkih partnera jer „Rusija pravi zasebnu državu u Siriji“, a turske vojne snage oborile su ruski avion nedaleko od granice.

U svakom slučaju, ko god je kreirao ovaj (ne)uspeli puč, njegove posledice ćemo tek osetiti u danima koji dolaze.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...