Home VestiEkonomija Evropska komisija pokrenula istragu zbog damping cena čelika iz Srbije

Evropska komisija pokrenula istragu zbog damping cena čelika iz Srbije

by bifadmin

Vlada Srbije saopštila je da će u potpunosti sarađivati sa Evropskom komisijom u vezi sa istragom zbog navodnih damping cena čelika iz Srbije prilikom izvoza u EU.

Vlada je „upoznata s postupkom pokrenutim po žalbi za navodni damping prilikom izvoza čelika u EU, a koju je uložio Eurofer, udruženje proizvođača čelika iz EU i u potpunosti će u rešavanju ovog pitanja sarađivati sa Evropskom komisijom“, navodi se u saopštenju.

„Očekujemo da od Komisije uskoro dobijemo potpunu dokumentaciju, s preciznim informacijama na osnovu kojih ćemo pripremiti odgovor, u uverenju da proizvođači iz Srbije nisu prekršili pravila anti-dampinga“, navela je vlada i izrazila nadu da će EK prihvatiti te argumente.

Nekoliko dana nakon što je kineski „Hestil“ zvanično preuzeo smederevsku Železaru, zvanični Brisel pokrenuo je istragu protiv Srbije zbog damping cena čelika.

Antidamping pocedura pokrenuta je za čelik koji je EU stizao iz Brazila, Irana, Rusije, Srbije i Ukrajine.

Evropski proizvođači čelika pozivaju se u žalbi na Protokol 5. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se odnosi na državnu pomoć i izvozne procedure.

Predmet istrage odnosi se na period od 1. jula 2015. godine do 30. juna 2016. godine, kada je Železarom upravljao ‘HPK inženjering’ na čelu sa Peterom Kamarašom.
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...