Home VestiEkonomija Jen skače jer Aso odbija velika očekivanja

Jen skače jer Aso odbija velika očekivanja

by bifadmin

Jen je preko noći porastao usled frustracija da se Japan ne kreće jasno napred sa „narednom fazom“ fiskalne koordinacije i centralne banke, jer je japanski ministar finansija Aso izjavio da veličina fiskalnog stimulansa još nije utvrđena i da je na Banci Japana da učini sve da se inflacija dovede do cilja, ističe u najnovijoj analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci, Džon Hardi.

Kako se Banka Japana uglavnom smatra nemoćnom da pokrene valutu sa trenutnim alatima, jen je poguran prema gore jer su investitori sa nedavnim kratkim pozicijama na jenu bili zabrinuti da Abeova vlada izgleda kupuje vreme za sada sa pričom o fiskalnim podsticajima, jer je eksplicitno odbacila helikopterski novac.

Međutim, kako navodi Hardi, obično je pozadina rizika jakog apetita negativna po jen, pa je teško odrediti razumevanje kako smo tačno pozicionirani i zavisi od sastanka u petak. Ako Banka Japana zaista ima nešto, možda ćemo biti iznenađeni kada tržište odluči da nakon svega počne da prodaje jen.

Ovaj scenario je moguć sa veoma niskim stepenom izvesnosti, međutim jedino što je jasno je da su osnovni trendovi, pokretači jena i pozicioniranje, svi veoma nezgodni za upravljanje, dok čekamo da Banka Japana neđto uradi ili ne uradi u petak. S obzirom da se veća reakcija može desiti zbog fiskalnih najava, trejderi na duži rok mogli bi da razmisle o kupovini količine opcija u USDJPY za dalji rast jena, jer tržište može biti uveliko razočarano odlukom Banke Japana.

Po nekim anketama Tramp sada vodi ispred Klintonove jer je Tramp dobio očigledno snažan „rast podrške“, dok je konvencija Demokrata počela sa ružnim startom uz neprijatno curenje informacija ka novinarima od Nacionalne konvencije Demokrata i Sandersovih pristalica koji su izviždali Klintonovu i najavu Sandersove podrške. U međuvremenu, Tramp se otvoreno udvarao Sandersovim pristalicama, kaže Hardi.

Naša osnovna očekivanja od sutrašnje izjave američkog Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) je da će pokušati da malo više podigne očekivanja od poteza u septembru, sa jasnom zavisnošću od podataka, a da se to posmatra agresivnim ka margini. Teško da će se Federalne rezerve previše baviti sitnicama zbog povećane „nesigurnosti“, kada se vrednosnim hartijama trguje po najvišim vrednostima.

Funta je preko noći pretrpela novi nalet slabosti jer je NetVest (NatWest), istaknuta britanska banka, uputila pismo u kojem se kaže da će možda morati da naplaćuju poslovnim korisnicima uslugu primanja depozita, čak i ako to ne utiče na lične račune. To će se desiti u slučaju da Banka Engleske kamatne stope uvede na negativnu teritoriju. Takođe je Vil (Weale) iz Banke Engleske juče rekao da je njegov nivo zabrinutosti zbog ekonomije Velike Britanije mnogo veći nego što je to bilo kada se Banka Engleske poslednji put sastala, zaključuje Hardi.

Pročitajte i ovo...