Home VestiEkonomija „Problem iz italijanskog bankarskog sektora bi mogao da se proširi na EU“

„Problem iz italijanskog bankarskog sektora bi mogao da se proširi na EU“

by bifadmin

Kriza italijanskog bankarskog sektora bi mogla da se proširi na ostatak Evrope i zato bi pravila o ograničavanju državne pomoći bankama trebalo da budu redefinisana, smatra Lorenco Bini Smagi, predsednik Upravnog odbora Sosijet ženerala.

Italijanske banke su opterećene sa 360 milijardi evra problematičnih kredita, pa vlasti ove zemlje žele da im pomognu da prevaziđu novonastale probleme zbog Brexita. Naime, italijanska Vlada želi da se pozove na EU pravilo koje dozvoljava privremenu pomoć države u slučaju da stres testovi otkriju probleme u banci Monte dei Paschi di Siena, kažu anonimni izvori za Blumberg.

No, direktor EU fonda za stabilnost Klaus Regling kaže da uprkos problemima u bankarskom sektoru Unija mora da očuva svoja pravila o finansijskom poslovanju i dodaje da ipak ima nekih rešenja u okviru ovih pravila koja bi mogla biti od koristi Italiji.

I Italija i Nemačka imaju mnogo banaka koje nisu profitabilne i kojima je potrebna konsolidacija, smatra Smagi i dodaje da će zbog toga italijanski premijer Mateo Renci morati da posegne za nepopularnim merama poput smanjenja troškova i otpuštanja. “Ali to nije dovoljno. Za sada imamo samo rešenja pojedinih država a ono što nam je potrebno je univerzalno rešenje Evropske unije”, kaže on.

Pročitajte i ovo...