Home VestiEkonomija U četvrtak moguć novi nagli pomak kursa funte

U četvrtak moguć novi nagli pomak kursa funte

by bifadmin

Tokom prošle nedelje došlo je do nastavka slabljenja britanske funte koja je u odnosu na evro i američki dolar izgubila dodatnih 2% vrednosti. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa kurs funte iznosi 1,2886 u odnosu na američki dolar, što je praktično najniži nivo u poslednjih 30 godina.

U ovoj nedelji ne treba očekivati smirivanje situacije. Naime, u četvrtak britanska centralna banka održava redovni sastanak na kojem će odlučivati o monetarnoj politici, a s obzirom na haos izazvan odlukom o napuštanju EU, gotovo će sigurno dodatno spustiti već niske kamatne stope.

Spuštanje kamatnih stopa po pravilu dovodi do pada vrednosti valute, jer zbog nižeg prinosa kapital masovno napušta zemlju pri čemu dolazi do rasprodaje valute (u ovom slučaju funte).

Osim spuštanja kamatnih stopa mnogi učesnici na finansijskim tržištima smatraju da postoji ozbiljna verovatnoća uvođenja dodatnih mera za smirivanje situacije, poput direktnog ubrizgavanja novca u finansijski sistem na način na koji su to radile mnoge centralne banke za vreme finansijske krize. Ukoliko do toga dođe, funta bi se mogla naći pod dodatnim pristiskom.

Dodatan uticaj na kretanje kursa svih valuta imaće i dobar podatak sa američkog tržišta rada. U petak je objavljeno da je u junu u SAD otvoreno čak 287.000 novih radnih mesta, što je 110.000 više nego što je očekivano. Dobra situacija će pogodovati jačanju američkog dolara i slabljenju ostalih valuta.

No ne treba zaboraviti da je od referenduma funta u odnosu na evro i američki dolar već oslabila približno 12%, što znači da je dobar deo loših vesti za funtu već uračunat u trenutni kurs.

U posljednjem izveštaju sa futures tržišta u Čikagu vidi se da trenutno 67% velikih špekulanata na funti ima otvorene prodajne pozicije, što znači da ponestaje onih koji mogu dodatnom prodajom dalje rušiti kurs.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je veliki deo slabljenja funte već odrađen i da je sada kasno prodavati je. Po reakciji tržišta pri objavi odlične vesti sa tržišta rada u SAD, može se videti zamor u trendu jačanja dolara, što može ukazivati na preokret. U takvoj situaciji mudrije je tražiti priliku za kupovinu funte po relativno povoljnom kursu nego se nadati slabljenju u nedogled.

O strategijama invesiranja na valutnom tržištu nakon Brexita može se saznati više na seminaru Admiral Marketsa koji će se održati u četvrtak. Sve informacije o vremenu početka, lokaciji i predavačima su na ovoj stranici.
Josip Kokanović, mag. oec., analitičar Admiral Marketsa

Pročitajte i ovo...