Home VestiIT i nauka U Nemačkoj proizvedena mikrokamera veličine zrna soli

U Nemačkoj proizvedena mikrokamera veličine zrna soli

by bifadmin

Na univerzitetu u Štutgartu proizvedena je mikrokamera koja je nešto manja od zrna soli a može se u telo ubrizgati inekcijom. Ona je napravljena uz pomoć 3D štampača a naučnici tvrde da bi se mogla koristiti za istraživanje delova tela, za nadziranje različitih uređaja, za dronove, sisteme rasvete i robote. Koliko može biti korisna u medicini, toliko može biti potrebna i u industrijskom sektoru, poručuju oni.

Ova kamera može fokusirati objekte sa udaljenosti od 3 mm i preneti sliku preko 1,7 metara dugačkom optičkog kabla na koji je prikačena.

Zato što je proizvedena 3D štampačem mikrokamera može biti štampana i na vrhu uređaja kojima je potrebna ovakva tehnologija, kao što su senzori ili razni kablovi. Ovaj tehnološki uspeh omogućiće i proizvodnju ekstremno malih endoskopa koji mogu prodreti u do sada nedovoljno istražene delove ljudskog tela, kao što je mozak.

U budućnosti biće moguće isprojektovati i proizvesti ovaj proizvod za samo jedan dan, kaže profesor Harald Gisen, jedan od naučnika koji je radio na ovom projektu, koji ne isključuje njegovu masovnu primenu.

Pročitajte i ovo...