Home VestiEkonomija Beskamatni kredit, borba banaka za nove klijente

Beskamatni kredit, borba banaka za nove klijente

by bifadmin

Borba banaka za klijente je i te kako velika. Sve manji broj podnetih zahteva za kredit tera bankare da smišljaju nove proizvode pa i da počnu da nude beskamatne kredite, to jest kredite sa 0% kamate.

Ovakav vid kredita je primamljiv u prvi mah, ali ovo je namenjeno isključivo novim klijentima.

Beskamatni krediti ne znače da je kredit bez kamate – iako NKS ne postoji bitna je EKS koja sadrži sve troškove kredita.

Ovakvi krediti nemaju kamatu, ali i za njih se plaća trošak kreditnog biroa koji iznosi 240 dinara, trošak menice od 50 dinara kao i troškovi održavanja računa koji je prisutan ceo period otplate kredita.

Troškovi održavanja računa su troškovi koji se plaćaju u svim bankama, a trošak održavanja računa koji je povezan sa beskamatnim kreditom ide i do 330 dinara mesečno ili 3.960 dinara godišnje, dok je neki prosek cene ove usluge oko 150 do 200 dinara mesečno.

Takođe ovi krediti imaju i mnogo niži nivo opterećenja plate. Uglavnom keš krediti mogu da opterete platu i do 40 odsto, kod kredita sa 0 % kamate vaša maksimalna zaduženost ide do 24 odsto.

Ukoliko primate platu u neto iznosu od 70.000 dinara i uzmete beskamatni kredit banka će Vam, odobriti iznos do maksimalno 200.000 dinara što znači da je vaša mesečna rata 16.667 dinara, a zaduženost u ovom slučaju 23,81 odsto.
Ovakav vid zaduživanja je za one koji imaju mnogo manja primanja i te kako neisplativ jer na platu od 30.000 vi možete da uzmete kredit od 100.000 i da vam rata bude 8.335 dinara, pošto su ovi krediti ograničeni i na rok otplate od 12 meseci.

Prilikom donošenja odluke o promeni banke potrebno je staviti na papir sve troškove koje morate da pokrijete u matičnoj banci, a prilikom prelaska u drugu banku zbog jeftinog kredita dobro se raspitajte i proverite tarifnik banke kako ne biste imali neprijatna iznenađenja i jeftina pozajmica Vas koštala mnogo više nego što bi trebala.

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...