Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Medalje – Rio 2016

B&F reč nedelje: Medalje – Rio 2016

by bifadmin

Sinoć su na čuvenoj Marakani u Rio de Žaneiru završene 31. Olimpijske igre koje su u prethodne dve nedelje skrenule pažnju srpske javnosti sa svakodnevnih problema i političkih senzacija na sport. Naravno, u zemlji koja je u ekonomskoj situaciji poput naše teško se može izbeći politika, pa su tako mediji i društvene mreže juče ceo dan brujali o izjavi zlatnog vaterpoliste Andrije Prlainovića da država nije zaslužna za uspeh ovih olimpijskih šampiona i da su uspeli “uprkos njoj”. Ako se setimo samo fotografije naših vaterpolista koji su u Rio putovali 33 sata low cost kompanijom, stišnjeni kao sardine, jasno je otkud ovakav stav. No, uprkos žalbama na loše uslove za treniranje i nepostojanje adekvatne infrastrukture, naši sportisti su na ovoj Olimpijadi osvojili najviše medalja za Srbiju do sada.

 

Medalje - Rio 2016 2

 

Američki sportisti osvojili su 121 medalju, slede ih britanski, kineski, ruski, nemački itd. Hrvatski olimpijski tim se po uspešnosti našao na 17. mestu ove liste, sa 10 medalja od kojih je polovina zlatna, a srpski na 32. mestu sa osam odličja – dva zlatna, četiri srebrna i dva bronzana. Mnogi su komentarisali da bismo bili veoma uspešni da smo ostali Jugoslavija, pogotovu u vaterpolu u kojem je Srbija zauzela prvo mesto, Hrvatska drugo, a Crna Gora četvrto. Što se tiče ostalih bivših republika Slovenija je osvojila četiri medalje, Kosovo jednu zlatnu, a sportisti iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nisu se peli na pobedničko postolje.

Naš tim je osvojio više medalja nego zajedno na prošle dve Olimpijade, odnosno najviše otkad Srbija na ovom takmičenju nastupa samostalno. Posebno smo se istakli u kolektivnim sportovima pa je tako od 103 srpskih sportista u Riju čak 54 dobilo medalje.

 

Medalje - Rio 2016

 

Medalje su uzele odbojkašice, košarkašice, vaterpolisti, košarkaši, veslači Marko Tomićević i Milenko Zorić, tekvondistinja Tijana Bogdanović, atletičarka Ivana Španović i rvač Davor Štefanek.

Inače, najveće zvezde Olimpijskih igara bili su američki plivač Majkl Felps i atletičar sa Jamajke Jusein Bolt koji su ušli u istoriju ovog takmičenja po broju osvojenih medalja. U prvoj nedelji Igara u Riju Felps je osvojio pet zlatnih medalja i jednu srebrnu te došao do broja od 28 olimpijskih medalja, a Bolt je potrošio ukupno 200 sekundi tokom karijere da osvoji devet zlatnih medalja.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...