Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Poskupljenje mesa

B&F reč nedelje: Poskupljenje mesa

by bifadmin

Pretprošle nedelje čitali smo u novinama (a i osetili po džepovima) da su pileće i svinjsko meso poskupeli i do 40%. Cena svinjskog mesa je doživela najveći rast, od oko 40%, a cena pilećeg dvostruko manji. To je značilo da je meso pretprošle nedelje bilo najskuplje u poslednjih pet godina.

Potrošači su to prepoznali i odlučili da meso zamene nekim drugim namirnicama poput povrća ili suhomesnatih proizvoda niže cene, ali i kvaliteta. U prethodnih mesec dana značajno je smanjena potrošnja mesa, odnosno došlo je do pada prodaje za oko 20 odsto.

 

poskupljenje mesa 2

 

Trgovci i mesari su izračunali da im je prodaja svinjskog mesa opala u gotovo istom procentu u kojem je ono na tržištu poskupelo, odnosno da se promet smanjio za više od 30 odsto i da nije bilo drugog rešenja osim sniženja cene. To sniženje međutim nije zadovoljilo potrošače, što i ne čudi s obzirom na činjenicu da je svinjetina prvo poskupela za 120 dinara a potom pojeftinila za samo 10 dinara

Pošto su zbog velikog pada tražnje trgovci morali da snize cene mesa, oni su se dosetili da “ponude” mušterijama “akcijske cene” odnosno da ovo sniženje iskomuniciraju kao uslugu potrošačima umesto kao nužnost usled punih zamrzivača u kojima se gomilaju neprodate velike količine ovog artikla.

 

poskupljenje mesa

Stručnjaci tvrde da će cena svinjskog mesa nastaviti da pada, ali sumnjaju da će ona i nakon toga biti ista kao što je bila pre skorašnjeg poskupljenja. Možda se malo spustila prašina oko iznenadnog rasta cene mesa, ali sada se vode rasprave o tome ko najviše zarađuje na ovom poskupljenju.
Stočari su se u prvoj polovini ove godine žalili da je cena mesa toliko niska da oni na svakoj prodatoj svinji trpe gubitke. Oni smatraju da je cena od najmanje 150 dinara za kilogram jedina isplativa, tako da je nagli skok cene žive vage (sada je cena između 170 i 180 dinara) njima dobrodošao, ali, kako tvrde, to nije razlog za drastično poskupljenje svinjskog mesa u mesarama i marketima. Njihova računica pokazuje da su prerađivači i sa znatno nižom cenom žive vage imali tri puta veće prodajne cene svinjskog mesa.

U ministarstvu trgovine procenjuju da će odnos ponude i tražnje dodatno korigovati cenu dok, sa druge strane, odgajivači se nadaju da cena svinjetine neće padati.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...