Home VestiEkonomija Lizing: Od početka 2016. uknjiženo 139 miliona evra novih plasmana

Lizing: Od početka 2016. uknjiženo 139 miliona evra novih plasmana

by bifadmin

U Srbiji je od početka 2016. godine zabeležena ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u iznosu od 139 miliona evra, što je za 30 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu porastao za 28 procenata.

Iz Asocijacije lizing kompanija Srbije navode da je ove godine rast finansijskog lizinga u odnosu na prvu polovinu 2015. godine, zabeležen u sva 4 segmenta lizinga. “Vrednost novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu je za 30 miliona veća nego u istom periodu prethodne godine. Najveći rast beleži sektor komercijalnih, teretnih i ostalih vozila i to sa 37 na 58 miliona evra. Zatim tu su i putnička vozila sa 39 miliona evra na 44, sektor mašina i opreme sa 30 na 32 miliona evra, a sektor nekretnina za million evra”, ističe Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Milenković dodaje da su među najvećim korisnicima finansijskog lizinga od početka godine bile kompanije iz oblasti saobraćaja i informisanja (50 miliona evra), trgovine na veliko i malo (23 miliona evra), građevinarstva (12 miliona evra), ali i rudarstva, prerađivačke industrije, poljoprivrede i šumarstva.

“Možemo da zaključimo da je tržište finansijskog lizinga i u drugom kvartalu 2016. značajno poraslo, a ukoliko privredna aktivnost nastavi i dalje da jača, takav se trend može očekivati i do kraja godine”, zaključuje Milenković.

Pročitajte i ovo...