Home VestiEkonomija Očekivani rast jena može da bude samo paravan

Očekivani rast jena može da bude samo paravan

by bifadmin

Banka Japana najavila je veliku ekspanziju planova za kupovinu fondova kojima se trguje na berzi (ETF), skoro duplirajući brzinu prethodnog tempa do 6 milijardi jena godišnje. Takođe su najavili mere za pomoć bankama iz svojih dolarskih sredstava (dolarsko finansiranje je u poslednje vreme postalo problem zbog toga što nova pravila na američkom tržištu novca uskoro stupaju na snagu jer se od nedavno USD Libor snažno akumulira i pritiska globalne banke kojima je potrebno finansiranje u USD), ističe u najnovijoj analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci, Džon Hardi.

Reakcija tržišta očigledno ukazuje da ono ima veća očekivanja, jer se u svetlu najave kurs USD/JPY smirio oko ključne oblasti od 103,50, iako i dalje očekujemo od guvernera Kurode da nas na konferenciji za novinare ubedi u moguće ishode.

Međutim, kako navodi Hardi, jedna stvar koju vredi napomenuti u saopštenju je pozivanje na naredni fiskalni stimulans i verovanje „da će mere ove monetarne politike i vladine inicijative proizvesti sinergijski efekat na ekonomiju“. U svakom slučaju, naširoko je poznato da Banka Japana do maksimuma koristi kupovine svojih obveznica Vlade Japana (JGB), osim ako se ne pokaže da je fiskalna ekspanzija dovoljno velika da se neke kupovine mogu preraspodeliti za finansiranje stimulansa.

Takođe, interesantno je zabeležiti veliku reakciju na saopštenje preko noći oko JGB, jer je prinos na obveznice od 10 godina skočio naviše oko 10 baznih poena. Ono što je najvažnije, ulozi su dramatično porasli za septembarski sastanak jer se u izjavi Banke najavljuje da će „sprovesti sveobuhvatnu procenu razvoja privrednih aktivnosti i cena u okviru njihovog programa kvantitativnog i kvalitativnog popuštanja i tog istog programa sa negativnom kamatnom stopom kao i efekata te politike na sledećem sastanku na kome će se razmatrati monetarna politika.“

Kurs USD/JPY je očekivano niži, ali je našao stabilnosti u oblasti o kojoj smo pre pričali oko 103,50/25. Ako tržište nastavi da se fokusira na uzaludnost Banke Japana, mogli bismo da vidimo da ovaj par krene naniže prema poslednjoj ključnoj zoni pre dostizanja nivoa 100,00, u oblasti od 102,50/00,kaže Hardi.

Ako umesto uzimanja u obzir šire slike impuls bude i da li se fokusirati na fiskalne stimulanse i eventualno helikopterski novac u Japanu, koji će pogurati jen naniže, stvari će izgledati malo drugačije.

Po mišljenju Hardija, situacija sa gornjim nivoima ne može biti jasnija, sa Ićimoku (Ichimoku) oblakom* čvrsto urezanim jer tehnički otpor koji se mora prevazići kako bi se ovaj valutni par postavio na pravu putanju je možda 110-111,00.

Današnja akcija će se svoditi na sređivanje tržišnog raspoloženja oko sastanka/saveta Banke Japana i Kurodine konferencije za novinare, a onda ćemo se sledeće nedelje suočiti sa minskim poljem rizičnih događaja, uključujući centralnu banku Australije (Reserve Bank of Australia) u utorak, Banke Engleske u četvrtak i sve uobičajene američke podatake za prvu nedelju u mesecu.

U predsedničkoj trci u SAD, ankete sledeće nedelje bi nam mogle dati ideju da li se promena javnog mnjenja posle Demokratske konvencije održane ove nedelje može meriti sa Trampovim skokom posle republikanske konvencije, zaključuje Hardi.

Pročitajte i ovo...