Home VestiEkonomija Šta treba znati kod uzimanja stambenih kredita?

Šta treba znati kod uzimanja stambenih kredita?

by bifadmin

Samo promišljena odluka o tome koliko možete da opteretite svoj budžet može vas sačuvati od eventualnih problema u otplati kredita, do kojih može doći u slučaju povećanja promenljive kamatne stope ili nepovoljnog kretanja kursa valute u kojoj je indeksiran stambeni kredit.

Ako ste rešili da kupite stan/kuću putem kredita, najpre dobro razmislite koliki deo svojih mesečnih primanja možete da izdvajate za plaćanje rata. Ovo je izuzetno važno, jer od visine iznosa koji možete da odvojite od zarade na duži period zavisi i iznos kredita koji bi bilo razumno uzeti.

Kreditni kalkulator će Vam pomoći da saznate koji iznos kredita i koliku ratu možete sebi da priuštite, ova mogućnost na sajtu Kamatica je informativnog karaktera. Pravu informaciju o tačnoj ceni kredita, kao i o visini mesečnih obaveza, tražite od banke za koju se opredelite.

Okvirni iznos kredita trebalo bi da vam posluži da steknete jasnu predstavu o tome koje su vaše realne mogućnosti, tj. do kog iznosa možete da platite nekretninu, a da pri tom ne preopteretite svoj porodnični budžet.

Sada kada znate iznos kredita i rate, obiđite banke koje u svojoj ponudi imaju stambene kredite i raspitajte se o uslovima pod kojima ih odobravaju, tj. visini kamatne stope, da li je fiksna ili promenljiva, po kom kursu se obračunava kredit, koliko iznose troškovi obrade kredita i sl. Raspitajte se o dužini trajanja i postupku odobrenja kredita i zatražite obrazac Osnovni elementi kredita i spisak dokumentacije koju je potrebno priložiti za dobijanje kredita.

Kamatna stopa, kao jedan od najvažnijih elemenata ugovora o stambenom kreditu, može biti promenljiva ili fiksna, zbog čega je potrebno da se opredelite za onaj model koji odgovara vašim sklonostima ka preuzimanju rizika.

Budući da pronalaženje odgovarajuće nekretnine i prikupljanje potrebne dokumentacije podrazumeva dodatne troškove koji nisu zanemarljivi, potrebno je da na vreme obezbedite sredstva za plaćanje overe dokumentacije, kursne razlike, premije osiguranja Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) i dr.

Raspitajte se koje troškove možete da smanjite. Na primer, ako se kredit osigurava kod NKOSK, troškovi premije osiguranja mogu se umanjiti tako što ćete dati veće učešće i sl.

Nakon pažljivog razmatranja uslova pod kojima banke nude stambene kredite, odaberite onu banku koja nudi uslove koji najviše odgovaraju vašim potrebama i tražite nacrt ugovora kako biste se detaljnije upoznali sa svim ugovornim obavezama. Nacrt ugovora treba da sadrži sve elemente kao i ugovor i banka je u obavezi da vam ga uruči na vaš zahtev.

Pre potpisivanja ugovora, pitajte sve što vam nije jasno a odnosi se na ugovorni odnos i uslove pod kojima se odobrava kredit. Ne potpisujte ugovor ako smatate da uslovi iz ugovora nisu prihvatljivi i ako prethodno niste razumeli koje sve obaveze preuzimate na sebe.

Pri potpisivanju ugovora banka je u obavezi da vam, uz ugovor, uruči Pregled bitnih elemenata kredita i Plan otplate kredita.

Nakon zaključenja ugovora, vodite računa o svojim obavezama i nastojte, ukoliko ste u prilici, da i dodatno umanjujete svoje dugovanje putem prevremene otplate dela glavnice, jer ćete na taj način umanjitine samo visinu rate već i ukupan iznos kamate koji plaćate na kredit. Pored toga, redovnim servisiranjem obaveza gradite dobru kreditnu istoriju koja je veoma važna kada odlučite da se ponovo zadužite kod iste ili druge banake.

Izvor: Kamatica

Pročitajte i ovo...