Home VestiEkonomija Visoki rashodi nagrizli neto profit Gasproma

Visoki rashodi nagrizli neto profit Gasproma

by bifadmin

Ruski gasni džin, Gasprom, zabeležio je pad neto dobiti od 17 odsto u drugom kvartalu 2016. godine zbog većih troškova poslovanja koji su neutralizovali rast prihoda, saopšteno je iz te kompanije.

Gasprom je ostvario neto dobit od 245 milijardi rubalja (3,4 milijarde evra) u periodu od aprila do juna, prenosi agencija Frans pres.

Kako se navodi u saopštenju kompanije objavljenom sinoć, Gasprom je zabeležio rast troškova poslovanja od 16 procenata, a istovremeno je pretrpeo i negativne efekte promena deviznih kurseva.

Međutim, ovi negativni uticaji su ublaženi većim prihodima od čekivanih, koji su u posmatranom tromesečju dostigli 1.327 milijardi rubalja.

Izvoz u Evropu, Gaspromovo najjveće tržište, porastao je za 19 odsto, uprkos nastojanjima Evropske unije da obezbedi snabdevanje gasom iz drugih izvora.

Gasprom je izgubio neka domaća tržišta i prestao sa prodajom gasa Ukrajini zbog napetosti između Kijeva i Moskve, navodi francuska agencija i dodaje da je prodaja ipak i tamo porasla za osam odsto u odnosu na prvo tromesečje, na 1,755 milijardi rubalja.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...