Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Poskupljenje vode u Beogradu

B&F reč nedelje: Poskupljenje vode u Beogradu

by bifadmin

Direktor Beogradskog vodovoda Dragan Đorđević u julu je najavio “usklađivanje cene vode sa indeksom potrošačkih cena”. Kada se ovaj ublaženi diplomatski rečnik prevede na svakodnevni, zapravo je rekao da će doći do poskupljenja vode u prestonici od 1. avgusta za 2,1 odsto za građane i skoro duplo više za privredu.

Kao opravdanje za ovo poskupljenje nadležni su pronašli „inflaciju od četiri odsto” iako među dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistku stoji da je međugodišnja inflacija u Srbiji u februaru iznosila 1,5 odsto a u julu 1,2 odsto. No, o ovome se ne može čitati u velikom broju medija, jer je ta tema nekako „proletela ispod radara“.

 

poskupljenje-vode-u-beogradu-2

 

Međutim, novi rast cene nije. Pre neki dan je opet najavljeno poskupljenje vode u celoj zemlji, zajedno sa njenim glavnim gradom. Ovaj put isto nam je predložila Svetska banka (znači, nisu krivi naši političari) i to povodom nove Strategije za upravljanje vodama do 2034. koja predviđa ulaganje od čak 8,5 milijardi evra i dostizanje ekonomske cene vode od 1,35 evra po metru kubnom.

Cena vode u Srbiji je trenutno između pedeset i sto dinara po kubnom metru, što, smatraju neki, nije dovoljno za potrebna ulaganja u ovaj sistem. Naime, da bi se poboljšala situacija kad je reč o prečišćavanju vode i snabdevanju građana i privrede, u narednih 25 godina potrebno je uložiti 10 milijardi evra, što znači godišnje najmanje od 200 do 300 miliona evra. U Srbiji se godinama ulaže dvostruko manje.

 

poskupljenje-vode-u-beogradu

 

No, ima i onih koji smatraju da je voda naš resurs kojeg imamo u dovoljnim količinama i da sami treba da odlučujemo o njegovoj eksploataciji. Sa Svetskom bankom i ostalim zagovornicima poskupljenja nije saglasan na primer predsednik Tomislav Nikolić koji misli da povećanje cene vode nije realno i da ova tečnost mora da ostane socijalna kategorija.

Isto misle i mnogi građani na društvenim mrežama, na kojima se mogu pročitati i komentari da će nam povećanje minimalnih zarada na 130 dinara po satu o kojem se već danima piše u medijima možda čak i biti nedovoljno za sva predstojeća poskupljenja – hrane, vode, struje itd.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...