Home VestiEkonomija Coca-Cola HBC treću godinu zaredom globalbi lider po Dau Džons indeksima održivosti

Coca-Cola HBC treću godinu zaredom globalbi lider po Dau Džons indeksima održivosti

by bifadmin

Coca-Cola HBC, jedna od vodećih punionica brendova kompanije Coca-Cola, proglašena je liderom u održivosti u sektoru pića na osnovu rezultata procene po Dau Džons indeksima održivosti (DJSI), jednim od najuglednijih svetskih sistema rangiranja kompanija. Kompanija je ostvarila ukupan rezultat od 90 poena, što je 40 poena više od proseka za taj sektor, i predstavlja bolji rezultat za 3 poena u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je deveta godina kako je Coca-Cola HBC uvrštena među vodeće globalne kompanije u oblasti održivosti. Tokom godine, nastavila je da umanjuje svoj ekološki otisak, uz dvocifreno smanjenje emisije ugljen-dioksida. Dodatno je smanjila količinu vode po litru napitka, kao i količinu ambalažnog materijala, uprkos povećanju proizvodnje i prodaje. Takođe je jedna od prvih 12 kompanija u svetu koje su 2015. postavile naučno zasnovane ciljeve za smanjenje emisije ugljen-dioksida iz direktnog i indirektnog poslovanja. Određivanje interne cene za vodu i ugljen-dioksid u 2015. godini i posvećenost održivosti predstavljaju praktične načine na koje Coca-Cola HBC podržava globalnu akciju Ujedinjenih nacija za ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja.

Kompanija Coca-Cola HBC je u 2015. imala 33.311 zaposlenih, uz 43.000 dobavljača i 1,3 milijardi evra potrošenih na direktne nabavke. Ostvareno je smanjenje od 11,7% direktne emisije ugljen-dioksida, uz 7,2% poboljšan odnos upotrebe energije u odnosu na prethodnu godinu i 19,4% više upotrebljene reciklirane PET ambalaže.

Coca-Cola HBC opslužuje skoro 600 miliona potrošača u 28 zemalja na tri kontinenta. U 2015. je uložila 8,2 miliona evra – 2,3 odsto svoje dobiti pre oporezivanja – u unapređenje dobrobiti zajednica, sa fokusom na tri ključne oblasti: aktivan način života, upravljanje ekologijom i vodom i razvoj mladih, u partnerstvu sa više od 230 nevladinih organizacija.

Pročitajte i ovo...