Home VestiEkonomija Hoće li centralni bankari ponovo izazvati haos na finansijskim tržištima?

Hoće li centralni bankari ponovo izazvati haos na finansijskim tržištima?

by bifadmin

Tokom ove nedelje nekoliko važnih centralnih banaka doneće odluke o svojoj monetarnoj politici. Budući da investitori i špekulanti na finansijskim tržištima tradicionalno burno reaguju na bilo kakve promene kamatnih stopa ili najave da bi uskoro moglo da dođe do promena, narednih dana možemo da očekujemo nadprosečno velika pomeranja kursa najtrgovanijih svetskih valuta i cena akcija.

Centalna banka Australije

U noći s ponedeljka na utorak Centralna banka Australije održava poslednji sastanak pod upravljanjem trenutnog guvernera Glena Stivensa i odlučuje o visini kamatnih stopa. Budući da je na poslednjem sastanku održanom u avgustu referentna kamatna stopa spuštena s 1,75% na 1,50%, ne treba očekivati dodatno spuštanje.

Centralne banke nakon delovanja preferiraju da pričekaju barem nekoliko meseci da bi videle rezultate novih mera. Osim toga, kamatne stope u Australiji nikada nisu bile ovako niske, te nije realno očekivati dodatno spuštanje. Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je na osnovu takve situacije izvesno da će neposredno nakon objave odluke australijski dolar blago ojačati. Do slabljenja bi moglo doći samo ako bi centralna banka izrazila zabrinutost po pitanju prejake valute, ali s obzirom da se australijski dolar u odnosu na američki, kao i na azijske valute, nalazi približno na istom nivou na kome se nalazio poslednjih meseci, verovatnoća za takvu izjavu je mala.

Centralna banka Kanade

Kanadska centralna banka o visini kamatnih stopa odlučuje u sredu. Nisu ih menjali u posljednjih godinu dana, pa stoga ni na ovom sastanku ne treba očekivati promenu.

Kanadski dolar se nakon velikih oscilacija krajem prošle i početkom ove godine u odnosu na američki dolar vratio na nivo na kojem je bio prošlog leta. Budući da je cena nafte i dalje značajno niža od višegodišnjeg proseka, što ima negativne posledice na kanadsku naftnu industriju i ekonomski rast, kanadska centralna banka se vrlo verovatno neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike. S druge strane, američka centralna banka već je pokrenula ciklus podizanja kamatnih stopa, a naredno podizanje se može očekivati pre kraja godine, što će povećavati interes za prodaju kanadskog i kupovinu američkog dolara. U takvoj situaciji može da se očekuje ponovni talas jačanja američkog u odnosu na kanadski dolar.

Evropska centralna banka

Ekonomski pokazatelji objavljeni poslednih nekoliko nedelja bili su relativno loši. Zbog toga se mnogi učesnici na finansijskim tržištima nadaju da će ECB dodatno produžiti očekivani rok trajanja programa ubrizgavanja novca u finansijski sisitem. Takva odluka ne bi imala skoro nikakav realni uticaj na sadašnju situaciju, ali ECB bi tim putem poslala vrlo jasnu poruku finansijskim tržištima da je spremna na sve kako bi popravila situaciju u evrozoni.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da verovatnoća uvođenja dodatnih mera na ovonedeljnom sastanku nije dovoljno velika da se na osnovu nje može upustiti u kratkoročne transakcije. Ukoliko najava novih mera izostane, moguće je čak i jačanje evra, no ono će biti kratkotrajno. Evropski centralni bankari još će dugo kamatne stope držati na istorijsko niskim nivoima, dok će ih njihove kolege u SAD vrlo verovatno podići u narednih nekoliko meseci. Na osnovu toga, može se očekivati rast potražnje za američnim dolarom, koji bi u takvoj situaciji trebalo da jača.

Pročitajte i ovo...