Home VestiEkonomija „Na duži rok bilo kakav rast jena mogao bi da bude relativno ograničen“

„Na duži rok bilo kakav rast jena mogao bi da bude relativno ograničen“

by bifadmin

Sastanak Banke Japana doneo je veoma malo iznenađenja koja imaju veze sa veoma podeljenim očekivanjima tržišta oko neposrednih prilagođavanja politike. Fokus na upravljanju krivom prihoda do deset godina i nije bio veliko iznenađenje uz želju da se nominalni prinosi zadrže na trenutnom nivou oko nule za 10 godina. Neznatno „agresivno“ iznenađenje bila je činjenica da je Banka Japana odlučila da ne smanji dodatno kratkoročne kamatne stope kao deo nastojanja promene krive prinosa, iako će se ovo najverovatnije desiti na nekom od narednih sastanaka. U međuvremenu, pokušaj izdavanja čvršćih smernica, sa namerama da osnovni indeks potrošačkih cena bude viši od 2%, a ne do 2%, je pokušaj da bi se izgledalo posvećenije kako bi se zadržale neophodne mere popuštanja a da se ne pomere ni u jednom pravcu od ublažavanja neravnoteže, piše Džon Hardi, direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci.

Najinteresantnija činjenica je da je Banka Japana napustila proširenje mera monetarne baze sa ovim novim okvirom, što znači da bi mogli da uspore kupovinu obveznica ukoliko prinosi od državnih obveznica Japana (JGB) budu dovoljno niski, ali bi to isto tako moglo da znači da ne postoji granica do koje Banka Japana može da proširi kupovinu ukoliko joj to odgovara.

Nadalje, bi ipak jen mogao neznatno da ojača, dok bi šokantni skok kamatnih stopa američkog Fed-a mogao brzo da dovede do uzleta kursa dolar-jen (USDJPY) zbog politike neslaganja, osim ako Fed ne izađe sa veoma pomirljivim smernicama uprkos povećanju kamatne stope. Ali gledano na duži rok, bilo kakav rast jena mogao bi da bude relativno ograničen jer novi okvir politike Banke Japana omogućava bilo kakav nivo kupovine obveznica neophodan da pokrije fiskalnu ekspanziju vlade – koja se sprema iako se ne zna njen tačan raspon i vreme, ali će se sigurno desiti 2017. Uzevši sve u obzir, to znači da se štafeta monetarne politike prenosi sa Banke Japana na fiskalnu upravu jer monetarna politika nije u mogućnosti da pomeri ekonomsku kazaljku toliko daleko unutar režima nultih i sada negativnih kamatnih stopa i kvantitativnog popuštanja.

Pročitajte i ovo...