Home VestiPolitika i društvo Susedne zemlje oštro reagovale na opoziv brazilske predsednice

Susedne zemlje oštro reagovale na opoziv brazilske predsednice

by bifadmin

Senat Brazila je izglasao opoziv predsednice Dilme Rusef zbog kršenja budžetskih propisa i malverzacija, a na njeno mesto došao je potpredsednik države Mišel Temer koji će završiti njen mandat do 2018. godine.

Temer (75), iskusni političar desnog centra, planira da ove godine poveća javne troškove, privuče strane investicije, smanji nezaposlost i počne reformu penzionog sistema. On je imenovao novu vladu sa agendom da Brazil preorijentiše udesno posle više od decenije levičarske vladavine, tokom koje je 29 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva, ali i tokom koje je zemlja utonula u korupciju i doživela ekonomski sunovrat.

No, ovim nije okončana oštra polarizacija u zemlji i van nje. Naime, na smenu brazilske predsednice Dile Rusef Venecuela je reagovala povlačenjem svog ambasadora iz ove zemlje i zamrzavanjem odnosa sa svojim južnim susedom. Levičarske vlade Ekvadora i Bolivije takođe su povukle svoje najviše diplomate, prenosi AFP.

Kubanske vlasti su kritikovale opoziv nazvavši ga „imperijalističkom ofanzivom“ protiv progresivnih vlada u Latinskoj Americi.

Američki Stejt Department pak tvrdi da ostaje u bliskim bilateralnim odnosima sa Brazilom, dodajući da je senat delovao u okviru ustava i zakona.

Pročitajte i ovo...