Home VestiEkonomija U sredu moguće ekstremne promene deviznih kurseva

U sredu moguće ekstremne promene deviznih kurseva

by bifadmin

Tokom narednih dana finansijska tržišta verovatno će biti aktivnija nego inače, a razlog su bitni sastanci dve od tri najvažnije centralne banke na svetu – američke i japanske. Na sastancima se odlučuje o visini kamatnih stopa, a budući da se već mesecima s nestrpljenjem očekuju novi potezi navedenih institucija, mnogi investitori i špekulanti čekaju odluke koje će biti objavljenje u sredu, kako bi mogli da se pozicioniraju na tržištu s ciljem ostvarivanja profita u idućim mesecima.

Dve centralne banke nalaze se u suprotnim situacijama pa postoji mogućnost da će doneti potpuno suprotne odluke, koje bi mogle prouzorokovati prebacivanje velikih količina kapitala iz jena u dolar. Naime, na osnovu relativno dobre ekonomske situacije u SAD, američka centralna banka postepeno podiže kamatne stope, što tradicionalno pozitivno utiče na vrednost nacionalne valute, dok japanska centralna banka već mesecima preti dodatnim spuštanjem kamatnih stopa kako bi oslabila prejaki jen.

Ukoliko bi došlo do podizanja kamatnih stopa u SAD i do spuštanja u Japanu, dolar bi tog dana u odnosu na jen ojačao nekoliko odsto, a u idućih nekoliko meseci možda čak i preko 10%.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da ipak neće doći do potpune divergencije u odlukama gore navedenih centralih banaka. Naime, s obzirom na njihovu važnost, veličinu i uticaj na celokupnu globalnu ekonomsku situaciju, i japanska i američka centralna banka pomno prate poteze ostalih centralnih banaka i trude se da ne odstupaju previše od njihove politike, jer bi to moglo uzrokovati velike poremećaje na finansijskim tržištima. S obzirom na trenutnu situaciju, američka centralna banka mogla bi još jednom da ostavi kamatne stope na istom nivou, ali takođe i da najavi da će do podizanja doći na nekom od idućih sastanaka. Japanska centralna banka mogla bi, kao i na poslednjim sastancima, da zapreti novim merama i/ili namernim slabljenjem valute, ukoliko bude potrebno, ali za sada najverovatnije neće preduzeti ništa i nadaće se da će jen oslabiti na osnovu američkih odluka.

U takvom scenariju takođe bi došlo do jačanja američkog dolara i slabljenja jena, ali nešto sporijim tempom. Kurs evra takođe neće mirovati. Ukoliko dođe do bilo kakve najave da će u SAD uskoro doći do rasta kamatnih stopa, evro će oslabiti.

Odluka japanske centralne banke biće objavljena u sredu rano ujutro po našem vremenu, dok će Amerikanci svoju odluku objaviti u 20:00 sati po našem vremenu. Pola sata kasnije čelnica Federalnih rezervi obrazložiće na osnovu čega je odluka donesena i kakvi su planovi za budućnost.

Osim navedenih događaja, tokom nedelje će biti još nekoliko događaja koji bi mogli pruzrokovati kratkoročne pomake, koji su interesantni aktivnim investitorima. Najvažniji među njima je odluka centralne banke Novog Zelanda, koja će takođe u sredu odlučivati o kamatnim stopama, ali s obzirom na veličinu ekonomije Novog Zelanda, kakva god odluka bila, neće imati uticaj na ostale valute.

Pročitajte i ovo...