Home VestiEkonomija Banke se sele iz Ujedinjenog Kraljevstva?

Banke se sele iz Ujedinjenog Kraljevstva?

by bifadmin

Banke će kasnije ove godine i početkom sledeće početi da sele svoje poslovanje iz Velike Britanije – piše Blumberg pozivajući se na reči Entonija Brauna, direktora bankarske lobi grupe BBA – a sve zbog iščekivanja težih posledica Brexita.

On kaže da međunarodne banke razmatraju druge destinacije – one manje bi mogle u avanturu da se upuste i pre katoličkog Božića a većima će trebati nešto više vremena, verovatno ceo prvi kvartal 2017.

Razlog za ovo užurbano “pakovanje kofera” Braun vidi u tome što finansijske institucije ne mogu čekati do poslednjeg minuta i da moraju biti spremne na najgore.

Odlazak banaka mogao bi zadati velike brige Filipu Hamondu, kancelaru blagajne, koji upravo planira izdvajanja iz budžeta za podršku ekonomije. Naime, finansijske institucije su u 2014/15 godini u porezima ostavili Ujedinjenom Kraljevstvu 81 milijardu dolara, odnosno u ukupnim poreskim prihodima učestvovali su sa 11 odsto. Pad u poreskim prihodima mogao bi se odraziti na zarade u javnom sektoru i potrebu za uštedama u javnoj potrošnji.

Pročitajte i ovo...