Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Nove zdravstvene knjižice

B&F reč nedelje: Nove zdravstvene knjižice

by bifadmin

Nove zdravstvene knjižice trebalo je da nam olakšaju i modernizuju pristup zdravstvenim uslugama a ispostavilo se da su uradile sve osim toga. Pre svega, zato što nije lako izvaditi ih. Naime, oni koji su zamenu zdravstvenih knjižica ostavili za poslednja tri meseca ove godine moraju sate i sate da provode u redovima ispred institucija gde se predaju dokumenta. Zbog toga je radno vreme u nekim filijalama Fonda za zdravstveno osiguranje (u Starom gradu, Zvezdari i Vračaru) produženo do 19:30 časova. Prethodno je isto toliko produženo radno vreme u ispostavama na Novom Beogradu (Goce Delčeva 42) i Voždovcu (Ustanička 125 b) a u filijali Novi Sad (Žitni Trg 1) je radno vreme produženo do 18 sati. Ovih dana toliko se priča o čekanju u redovima da je i satirični sajt Njuz.net smislio vest da je „čovek preležao grip u redu za zamenu zdravstvene knjižice“.

 

nove-zdravstvene-knjizice-2

 

Brojni medijski tekstovi o ljudima kojima „otpadaju noge“ u redovima izgleda da su uticali na kreatore zdravstvenih politika da produže važenje starih knjižica i preko 31. decembra, kada je zvanično isticao zakonski rok za zamenu starih novim. Ispostavilo se da, osim što je velika gužva u redovima, i izrada novih knjižica ume da potraje po nekoliko meseci pa je pitanje da li će one svima biti završene do Nove godine.

Ako ste među onima koji sve rade na vreme i mislite da ste sve probleme rešili time što ste strpljivo sačekali kilometarske redove, dali tih 400 dinara i potom podigli novu zdravstvenu knjižicu, varate se. Naime, sa novom knjižicom dolaze i novi problemi. Medijima su počeli da se javljaju oni koji su već prošli pomenutu golgotu i sada su ponosni vlasnici novih zdravstvenih knjižica. Ispostavilo se da je njihov ponos brzo splasnuo kada su ih iz domova zdravlja vraćali jer – nisu imali čitače za nove, elektronske, zdravstvene knjižice.

 

nove-zdravstvene-knjizice

 

Nadležni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) prokomentarisali su ove slučajeve tvrdnjom da „niko nema pravo da vrati pacijenta iz zdravstvene ustanove, bez obzira na to koju knjižicu ima“, uveravajući predstavnike medija da su sve zdravstvene ustanove dobile čitače. Iz te institucije kažu da se ovo desilo verovatno jer neka medicinska sestra niije znala da rukuje čitačem pa je rekla pacijentu da ga nema. U svakom slučaju, pacijent nije završio posao zbog kojeg je došao.

Zanimljiva je pak i činjenica da nisu svi elektronski dokumenti podjednako adaptibilni. Naime, kod lične karte sa čipom možete jednostavno menjati na primer mesto stanovanja bez vađenja nove ali kod elektronske zdravstvene knjižice izgleda da nije postojao način ni da se u nju ubaci broj kartona pacijenta, a kamoli da se on menja. Zbog toga građani koji imaju elektronske knjižice ne mogu na pregled bez starih. Traljavim uvođenjem modernih tehnologija tako smo dobili jednu bizarnu situaciju da sada na čipovanim elektronskim knjižicama stoji zalepljen broj zdravstvenog kartona.

Naravno, sve to pod uslovom da ste uopšte uspeli da ih izvadite.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...