Home VestiPolitika i društvo B&F Reč nedelje: Referendum u RS

B&F Reč nedelje: Referendum u RS

by bifadmin

Referendumsko pitanje „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“ posle mnogih kontroverzi i političkog sukobljavanja, konačno je postavljeno pred glasače u Republici Srpskoj 25. septembra ove godine. Rezultati glasanja su da je više od 99% izašlih glasača glasalo „za“, kao i da je na birališta izašlo oko 60% glasača.

Posledice održavanja referenduma su takve da je pojačana politička nesigurnost u regionu samo pojačana. Vlasti u Republcici Srpskoj, predvođene predsednikom Miloradom Dodikom, odlučile su da ipak sprovedu referendum iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine taj čin proglasio protivustavnim, što je takođe bila odluka koja je izazvala mnogo tenzija u regionu.

referendum-u-rs

Dodik je pozvan na saslušanje u Sarajevo, koje bi trebalo da bude održano danas (3. oktobra). Prethodno predsednik Republike Srpske izjavio da bi „sve koji se nisu odazvali na glasanje trebalo da bude sramota„.

Dodik je tri dana posle održanog referenduma najavio da će uvesti referendum kao stalan oblik izjašnjavanja oko ključnih stvari vezanih za politiku i ekonomiju RS.

referendum-u-rs-2

Zapadni političari listom su kritikovali održavanje referenduma i nazivali ga opasnim u ovom konkretnom trenutku, dok je, sudeći prema domaćim medijima, čak i ruski predsednik Putin savetovao Dodiku, prilikom njegove posete Moskvi pre nedelju dana da „smanji ručnu“.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...