Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Smanjenje broja nezaposlenih

B&F reč nedelje: Smanjenje broja nezaposlenih

by bifadmin

Već godinama nezaposlenost u Srbiji pada svakog meseca, bez obzira na to da li smo u recesiji ili zaista imamo privredni rast. Zbog ove neobične sklonosti domaće nezaposlenosti ka padu čak i kada nije ispraćena stopom zapošljavanja, mnogi mediji sa skepticizmom pišu o njoj.

Tako je Nova ekonomija u tekstu pod nazivom „Sat vremena u bašti, vodi se kao zaposlen“ pokušala da otkrije kako je to Srbija od prvog do drugog kvartala ove godine smanjila nezaposlenost sa 19,2 na 15,2 odsto kada mnogo uspešnije ekonomije ne mogu tom brzinom da menjaju situaciju na tržištu rada.

 

smanjenje-broja-nezaposlenih-2

 

Stručna javnost je sklonija mišljenju da je nezaposlenost pala, između ostalog, i zato što su iz ove grupe obrisani oni koji su otišli u penziju, napustili zemlju ili izbrisani sa liste nezaposlenih. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović pak izričito demantuje ove tvrdnje i kaže da je povećan broj onih koji su zaposleni.

No, Vesna Pantelić, načelnik Odeljenja za statistiku tržišta rada u Republičkom zavodu za statistiku, kaže da „smanjenje stope nezaposlenosti može biti posledica povećanja zaposlenosti do koga je došlo u drugom kvartalu ove godine, a može biti i posledica odustajanja od aktivnog traženja posla, jer je lice demotivisano, smatra da nema adekvatne ponude poslova, sprečeno je da radi u narednom periodu čak i ako mu se posao nudi. Može biti i posledica promene statusa iz nezaposlenog u neaktivan.“

 

smanjenje-broja-nezaposlenih

 

Možda je statistika kao bikini, i pokazuje sve a ne otkriva ništa, ali je političari i dalje svesrdno koriste, pogotovo kada im, kao u slučaju podataka o nezaposlenosti, ide u prilog.

Činjenica je pak, pokazuje jedna druga statistika, da ekonomska situacija u Srbiji nije toliko dobra čim je prošle godine iz naše zemlje u OECD emigrirao rekordan broj ljudi – 58.000, među kojima je oko 9.000 sa fakultetskom diplomom i višim naučnim i stručnim zvanjima.

Mladi koji odlaze iz Srbije tvrde da ih na to primorava nemogućnost da pronađu posao, što znači da očigledno nisu obavešteni da žive u perspektivnoj zemlji koja brže od svih u Evropi smanjuje nezaposlenost. U premijerovom ekspozeu piše i da će stopa nezaposlenosti pasti ispod 15 odsto do kraja njegovog mandata, ali on sada tvrdi da će pad biti još upadljiviji – na 12 odsto. Valjalo bi to saopštiti emigrantima na vreme, da ne odlaze u zemlje u kojima imaju manju mogućnost da se zaposle nego ovde.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...