Home VestiEkonomija Cena nafte na Njujorškoj berzi najviša za godinu dana

Cena nafte na Njujorškoj berzi najviša za godinu dana

by bifadmin

Cena nafte dostigla je najviši nivo za godinu dana sinoć na zatvaranju poslovnog dana u Njujorku, podstaknuta izjavom ruskog predsednika Vladimira Putina da je Rusija spremna da smanji svoju proizvodnju tog energenta.

Cena barela lake nafte (WTI), američke odrednice za naftu, porasla je za 1,54 dolara na 51,35 dolara po barelu za isporuku u novembru na Njujorškoj merkantilnoj berzi (Nymex), što je najviši nivo od jula 2015. godine.

Putin je na Svetskom energetskom kongresu u Istanbulu juče rekao da je Rusija spremna da se pridruži merama za ograničenje proizvodnje nafte i dodao da je „zamrzavanje ili smanjenje proizvodnje nafte jedni način da se održi stabilnost sektora“.

Stav Rusije bio je neodređen od kada su se u septembru članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEK) nezvanično dogovorile da smanje proizvodnju da bi cena nafte porasla. Rusija je veliki proizvodjač nafte, a nije članica OPEK-a.

Ta neočekivana, mada neformalna odluka OPEK-a, da proizvodnju sa avgustovskih 33,47 miliona barela dnevno smanji na 32,5 do 33 miliona, uticala je na porast cene, ali i dalje je vladala neizvesnost da li će ta odluka biti primenjena pošto treba da bude ozvaničena na sastanku krajem novembra.

Još jedan ohabrujući znak za cenu nafte  bilo je što je ministar energetike Saudijske Arabije, vodeće zemlje u OPEK-u, ocenio da cena nafte do kraja godine dostigne 60 dolara za barel.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...