Home VestiEkonomija Cena struje će rasti

Cena struje će rasti

by bifadmin

Državni sekretar Ministarstva energetike Zoran Predić izjavio je juče da će cena struje morati da se povećava u narednim godinama i da građani o tome treba da vode računa kada donose odluke o sistemu grejanja.

„Činjenica je da veliki broj gradjana zbog cene električne energije još uvek koristi električnu energiju i za grejanje“, naveo je Predić na skupu koji su organizovali EPS i magazin Balkan. Naveo je da će u narednim godinama cena struje morati da se povećava i da dostigne ekonomsku cenu.

„Kada gradjani razmišljaju o energetici ne treba da gledaju samo aktuelni trenutak već je poželjno razmišljati unapred i u tom smislu daljinski sistemi imaju svoje mesto“, rekao je on.

Rekao je da dugoročno gledano socijalna politika ne može da se vodi preko energetike, jer to urušava energetski sistem i dodao da za socijalnu zaštitu postoji Uredba o zaštićenom kupcu i da i lokalne samouprave imaju mehanizme za podršku.

Direktor sektora za energetsko ekonomsko planiranje u EPS-u Miladin Basarić izneo je podatke kojima je potkrepio navode da se građani dosta oslanjaju na EPS za grejanje.

Smanjenje temperature u hladnim mesecima za jedan stepen dovodi do povećanja potrošnje energije za 1,5 do 2,5 odsto, a razlika je bila i veća ovog oktobra kada je temperatura niža od proseka za ovu godinu.

„U ovim prelaznim periodima kada grejna sezona počne ranije kao ove godine, desilo se da početkom godine krene grejanje, i taj prvi udar preuzima EPS sa svojim kapacitetima, tako da mi za ovih sedam dana imamo oko 3 gigavatčasova po stepenu (Celzijusa) veću potrošnju nego inače“, naveo je on, precizirajući da je smanjenje od 6,5 stepeni dovelo do povećanja potrošnje za 20,5 odsto.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...