Home VestiEkonomija Kako se desio pad funte za više od 6% u samo nekoliko minuta?

Kako se desio pad funte za više od 6% u samo nekoliko minuta?

by bifadmin

U noći s četvrtka na petak na valutnom tržištu je došlo do neuobičajenog događaja. U samo nekoliko minuta kurs britanske funte kod većine finansijskih institucija pao je ya 6% u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta, a kod nekih je pad bio još i veći.

Prema nekim izvorima, vest koja je potakla rasprodaju funte bila je izjava francuskog predsednika Olanda da po pitanju Brexita treba zauzeti čvrst stav prema Ujedinjenom Kraljevstvu. Deo učesnika na finansijskim tržištima je na osnovu ove vesti očito zaključio da Britanci neće dobiti sve povlastice koje bi hteli nakon izlaska iz EU, što bi bilo loše za britansku ekonomiju.

Zbog toga, u noći s četvrtka na petak, došlo je do prodaje veće količine funte nego što je to uobičajeno u periodu kada su otvorena azijska finansijska tržišta. Rasprodaja funte je prouzrokovala lančanu reakciju i automatsku prodaju još veće količine britanske valute, a to je uzrokovalo dodatan pad.

Naime, većina investitora na finansijskim tržištima, s ciljem smanjivanja rizika, odmah pri kupovini pojedine valute određuje nivo na kome će je prodati ukoliko se ispostavi da je procena kretanja bila pogrešna. Kako je kurs funte sve više padao, dolazilo je do automatske aktivacije sve većeg broja prodajnih naloga, koji su dodatno rušili tečaj.

Sve je trajalo samo nekoliko minuta. Odmah nakon što su investitori na tržištu videli da je funta bez konkretnog razloga odjednom postala nekoliko odsto jeftinija, počeli su masovno da je kupuju i time kurs uskoro vratili na početan nivo. Pri tome su u narednih nekoliko minuta ostvarili značajan neočekivani profit.

Ovakvi događaji se relativno često događaju. U poslednjih nekoliko godina nešto slično se dogodilo s kursem švajcarskog franka, ruske rublje, pa čak i s cenom nafte koja je nakon pada od preko 70% počela naglo da raste i vraća se prema razumnom nivou.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da slični događaji kontunuirano pružaju prilike za ostvarivanje profita. Naime, finansijska tržišta u kratkom roku često nisu racionalna, tj. cene finansijskih instrumenata postanu potcenjene ili precenjene, nakon čega se u pravilu relativno brzo vraćaju prema fer nivou. Većina uspešnih strategija investiranja zasniva se upravo na ulaganju u situaciji kada investitor proceni da je reakcija tržišta bila preterana i da je cena privremeno nerealno niska ili visoka.

Kada je u pitanju britanska funta, analitičari Admiral Markets-a smatraju da je sa poslednjim padom funta postala potcenjena. Iako postoji nesigurnost po pitanju Brexita, negativne posledice napuštanja EU teško mogu da opravdaju kurs funte koji je najniži u poslednjih 30 godina.

Deo investitora koji su prodavali funtu poslednjih meseci će u jednom trenutku zaključiti da daljnji pad nije izgledan, i počeće ponovo da kupuje bitansku valutu. Nakon toga će funta verovatno mesecima postepeno da jača.

Pročitajte i ovo...