/ Posle 5 / Niue, državica nezavisna od strane pomoći i kredita
BiF Analize Čitajte B&F online

Niue, državica nezavisna od strane pomoći i kredita

This post has already been read 904 times!

Dok slušamo o novom zaduživanju Srbije koje nam prema rečima onih koji nas zadužuju zapravo nije ni potrebno jer nemamo deficit koji treba pokrivati pozajmljivanjem, neke zemlje koriste drugačiju logiku i radikalnim merama održavaju svoju finansijsku nezavisnost.

Naime, Niue, pacifička ostrvska državica u blizini Novog Zelanda, proglasila se slobodnom od bilo kakvih dugova. Njene vlasti i građani su otplatili četiri miliona dolara i odlučili da se više neće zaduživati već će živeti prema svojim mogućnostima.

 

niue-grad

 

Njenih 2.000 stanovnika živeće od onoga što im priroda nudi i od svog rada, što znači od turizma, izvoza banana i drugog voća, izvoza vode i sl. To izgleda nije bila loša odluka, jer na ostrvu trenutno rastu penzije i plate u javnom sektoru. Penzije će u decembru biti za 10% veće, a plate bi u narednih pet godina mogle da narastu na 80% novozelandskih, gde je mnogo veći standard nego na Niueiu.

Međutim, građani ove državice i dalje žive prema svojim mogućnostima. “Bolje je biti strpljiv, pametno investirati i zavisiti od sebe a ne od stranih organizacija kod kojih ste se zadužili”, uveren je premijer Toke Talagi.

Ova zemlja se ekonomski oporavlja, a njene vlasti dugoročno razmišljaju i o demografskim problemima. Pokušavaju da vrate mlade koji su emigrirali i da zadrže one koji to planiraju, između ostalog, i tako što isplaćuju 1.437 dolara onima koji zasnuju porodicu, odnosno dobiju dete, što je velika svota na ovom ostrvu.

Zbog ovakve politike poslednjih godina populacija je porasla za 10 odsto.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close