Home VestiEkonomija Očekuje nas burna nedelja na valutnom tržištu

Očekuje nas burna nedelja na valutnom tržištu

by bifadmin

Valutno tržište se još uvek nije smirilo nakon naglog pada britanske funte početkom meseca, a investitori na finansijskim tržištima se već pripremaju na nove veće pomake, koji bi mogli da se dogode tokom ove nedelje kada će biti objavljeno neuobičajeno mnogo važnih ekonomskih vesti.

Britanska funta

Tokom vikenda su već počele da izlaze političke vesti koje bi mogle negativno da utiču na kurs GBP. Nemačka kancelarka Merkel izjavila je da Ujedinjeno Kraljevstvo nakon napuštanja EU neće dobiti pristup jedinstvenom tržištu ako ne prihvati i slobodu kretanja ljudi, koja se Britancima ne sviđa zbog prevelikog talasa useljavanja. Takođe, tokom vikenda britanska premijerka Teresa Mej požalila se na monetarnu politiku britanske centralne banke, na što joj je guverner Mark Karni javno odgovorio da mu se ne meša u posao.

Navedene vesti povećavaju strah od negativnog uticaja Brexita na britansku ekonomiju i već su uzrokovale dodatni pad ionako slabe GBP. U trenutku pisanja analize, kurs GBP/USD na platformama Admiral Markets-a iznosi 1,2173, što je najniži kurs u poslednjih 30 godina.

Tokom nedelje nadležne institucije objaviće podatke o stopi inflacije, broju novih nezaposlenih osoba i potrošnji u Britaniji za prethodni mesec. Ukoliko se ispostavi da se strah po pitanju Brexita negativno odražava na ekonomska kretanja, GBP bi mogla dodatno pasti, a ukoliko objavljeni podaci budu bolji od očekivanja, investitori na valutnom tržištu bi mogli zaključiti da je slabljenje GBP bilo preterano. U tom slučaju bi ponovno počeli da kupuju britansku valutu, s ciljem ostvarivanja profita pri novom talasu jačanja do kojeg će pre ili kasnije doći.

Evro

Nakon više od godine dana neuobičajeno stabilnog kursa u odnosu na američki dolar i kineski juan, poslednih desetak dana kurs evra počeo je naglo da pada i sad se nalazi pri dnu raspona u kojem se kretao poslednjih meseci. Razlog za slabljenje evra je isti kao i kod funte – strah od većih negativnih posledica Brexita na ukupnu evropsku ekonomiju, ali i očekivanje da će američka centralna banka u decembru nastaviti da diže kamatne stope, što će uzrokovati prebacivanje kapitala iz Evrope u SAD, pri čemu će evropska valuta slabiti.

Događaj koji bi mogao potvrditi padajući trend biće redovni sastanak Veća guvernera Evropske centralne banke na kojem se odlučuje o visini kamatnih stopa i planovima banke za budućnost. Investitori verovatno očekuju službenu potvrdu nastavka programa ubrizgavanja 80 milijardi evra mesečno u finansijski sistem, nakon što su se nedavno pojavile glasine da bi uskoro moglo doći do smanjivanja iznosa. Vest o nastavku programa bi verovatno prouzrokovala dodatno slabljenje evra.

Američki dolar

Ova valuta ima status svetske rezervne valute, pa joj vrednost za razliku od ostalih valuta može rasti čak i kada se pojavljuju problemi vezani uz globalnu ekonomiju. Strah po pitanju Brexita uzrokovao je rasprodaju i britanske funte i evra, a najveći deo kapitala prebačen je upravo u američki dolar koji je percipiran kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima. Dodatan razlog za jačanje dolara je sve veći broj investitora koji su uvereni da američka centralna banka uskoro podiže kamatne stope, te zbog toga već kupuju dolar s ciljem ostvarivanja profita na jačanju ove valute.

Analitičari Admiral Markets-a takođe smatraju da bi američki dolar mogao u odnosu na evro dodatno da ojača idućih meseci. Kada je u pitanju britanska funta, pad od 30% u poslednje dve godine je verovatno preteran, i ne treba očekivati značajnije dodatno slabljenje sa sadašnjeg nivoa.

Pročitajte i ovo...