Home VestiIT i nauka Po čemu se razlikuju današnji filantropi od onih iz vremena industrijalizacije?

Po čemu se razlikuju današnji filantropi od onih iz vremena industrijalizacije?

by bifadmin

Industrijalci Karnegi, Ford i Rokfeler zaradili su bogatstvo na čeliku i nafti, a kroz svoje fondacije donirali su njegov deo za obrazovanje i umetnost. Danas, kada su najvrednije kompanije na svetu tehnološke firme, teško je razlučiti gde prestaje njihov biznis, a gde počinje njihovo dobročinstvo.

Ove kompanije jednostavno nastavljaju da prodaju svoj osnovni proizvod – većinom nadu, iako umotanu u beskonačne slojeve podataka, ekrana i senzora – bez da moraju preusmeravati svoje fondove u bilo koju neproduktivnu aktivnost, piše Gardijan o motivima današnjih filantropa kao što bračni parovi Čan-Cukerberg, Gejts i sl.

Naime, inicijativa para Čen-Cukerberg osnovana je od strane Marka Cukerberga (Fejsbuk) i njegove supruge Prisile Čen u decembru 2015. zarad humanitarnih ciljeva. Danas ona raspolaže za tri milijarde dolara za lečenje bolesti. Možda su Cukerbergovi velikodušni kada treba odvojiti novac za dobra dela, ali njihovi kritičari kažu da im je to omogućeno zato što škrtare na plaćanju poreza – u Velikoj Britaniji oni plaćaju porez po efektivnoj stopi od dva odsto a uspeli su da dobiju i “poreski kredit” od 11 miliona funti kako bi smanjili buduće poresko opterećenje. Zato autor komentara u Gardijanu zaključuje da njihova inicijativa sigurno neće uspeti da izleči bolest utaje poreza.

Mnogi današnji bogataši uspevaju da zbog dobročinstva uštede na plaćanju poreza, a teško je proceniti i koji je konkretan cilj njihovog ulaganja u kompanije koje pomažu ljudima. Jer, Čen-Cukerberg su takođe investirali u BYJU, indijsku kompaniju koja je razvila aplikaciju za učenje prirodnih nauka i matematike. Na ovaj način se pomaže mladima da steknu kvalitetna znanja čak i ako nemaju pristup skupim školama, međutim izgleda da je nešto drugo podstaklo ovaj bračni par da uloži svoj novac u ovaj edukativni projekat. Naime, indijska kompanija u svom radu mnogo zavisi od personalizovanog učenja koje je moguće samo uz posedovanje ogromne količine podataka o korisnicima koji su snimljeni za potebe dalje analize. Podseća li vas ovo na neku veliku tehnološku kompaniju?

Interesantno je da su mnogi tehnološki milijarderi zainteresovani za sektor obrazovanja ovih dana. I Mark Cukerberg i Bil Gejts i Lorin Pauel Džobs, udovica Stiva Džobsa, investiraju u AltSchool, školu koja je personalizovano učenje podigla na novi nivo. Ona ima plan i program koji poboljšava tehnološka znanja i čini da deca razmišljaju fleksibilno kako bi se mogla prilagoditi promenama u svetu. Njene učionice opremljene su mikrofonima i kamerama koje služe za analiziranje postupaka učenika. AltSchool sada planira da izdaje licencu za svoj softver i drugim školama. Ovaj način učenja stvaraće kadrove pogodne za tehnološke gigante i jake konsultantske kuće.

Pročitajte i ovo...