Home VestiEkonomija Štednja u domaćoj valuti dostigla gotovo 50 milijardi dinara

Štednja u domaćoj valuti dostigla gotovo 50 milijardi dinara

by bifadmin

Građani Srbije sve više štede u dinarima. Za devet meseci položili su duplo više uloga u domaćoj valuti, nego u istom periodu prošle godine. Tako je štednja u našoj moneti dostigla gotovo 50 milijardi dinara, što kako kažu, u Narodnoj banci Srbije nije velika svota u odnosu na depozite u evrima, koji su 8,7 mlrd EUR, ali ima značajnu ekspanziju.

Građani se posle gotovo dve decenije ponovo okreću dinaru, jer je postao stabilan i donosi više prihoda od štednje u evrima.

Tako na primer, ukoliko neko položi 100.000 dinara na 12 meseci, sa kamatom od 4,5%, zaradiće 4.496 dinara. Ukoliko stavi u banku 1.000 EUR, sa kamatom od 0,38% na godinu dana, biće mu isplaćeno 3,81 EUR, umanjeno za 15% poreza, tako da će na računu imati 3,14 EUR ili 386,84 dinara.

Banke su drastično smanjile kamate na depozite u evrima i kreću se od 0,01% na mesec dana do 0,4% na 12 meseci, što ne može da privuče građane. Kamate za dinare iznose od 1% na mesec dana do 4,75% na godinu dana. Za rokove duže od 12 meseci kamata se kreće i do 5%.

„Povećanje dinarske štednje ukazuje na postepeno vraćanje poverenja u domaću valutu, zahvaljujući politici održavanja niske inflacije i relativno stabilnog kursa dinara“, navode u NBS. „Takođe, uticaja ima i povoljniji poreski tretman štednje u domaćoj valuti u odnosu na deviznu, kao i atraktivnije kamatne stope u odnosu na deviznu štednju. Očekujemo da će rast dinarskih izvora banaka u narednom periodu omogućiti raznovrsniju ponudu, ali i nastavak pada cene kredita u domaćoj valuti i privredi i stanovništvu.“

Građani, najviše oročavaju dinare na godinu dana.

„I dalje dominira štednja u evrima, ali zbog niskih kamatnih stopa ona nije više atrakivna za štediše“, smatra ekonomista Mlađen Kovačević. „Kamate na dinare su privlačnije i oni koji mogu da odvajaju novac sa strane, od svojih primanja, polako se okreću domaćoj valuti.“

Kako kažu bankari što je veća štednja u dinarima, to će biti povoljniji krediti. Tako su kamate na sve vrste zajmova u domaćoj valuti smanjene, a odskora i na stambene zajmove. Kako kažu u NBS stambeni krediti u dinarima odobravaju se po stopama ispod 5%. Za većinu stanovništva čija su primanja u domaćoj moneti znači i eliminaciju valutnog rizika.

Izvor: Novosti, eKapija

Pročitajte i ovo...