Home Slajder Tuča po propisima

Tuča po propisima

by bifadmin

Holandija je izuzetno dobro organizirana zemlja. Za sve situacije postoje pravila i zakoni. Od mjesta gdje je ili nije dozvoljeno odvesti psa da obavi svoje fiziološke potrebe, preko formulara kojim se traži dozvola za sječu drveta u vašem dvorištu, sve do pravila kojih se moraju pridržavati doktori kada im pacijent zatraži eutanaziju. Sve je definisano, propisano i pravila se svi manje više pridržavamo.

Holanđani shvaćaju da su pravila tu zbog svih nas. Ovo je zemlja koja je upola manja od Srbije ali veoma gusto naseljena, sa dvostruko više stanovnika nego Srbija. Zato pravila moraju postojati i Holanđani, iako često zbog toga gunđaju, znaju da bi nam bez pravila svima život ovde bio mnogo gori.

Evo liste 10 najčudnijih pravila i zakona u Holandiji:

1) Psi ne smiju lajati u Roterdamu
Prirodno ponašanje vašeg četvoronožnog prijatelja nije dobrodošlo u Roterdamu. Lavež vašeg psa se u tom gradu ne toleriše i kažnjava se novčanom kaznom od 130 eura. Međutim ako vaš pas laje u hodniku zgrade, onda kazna može biti i do 2250 eura. Postoji jedan izuzetak: vlasti će vam progledati kroz prste ako drugi pas počne prvi da laje a vaš pas na to reaguje.

2) Zabranjeno prosjačenje u Groningenu
U gradu Groningenu se prosjačenje na ulici ne toleriše. Nije dozvoljeno prići drugoj osobi i tražiti novac. Nije takođe dozvoljeno postaviti bilo kakav znak, poster ili elektronski displej kojim se traži novac od prolaznika na ulici. (Ja sam lično vidio prosjake koji imaju sopstveni websajt sa PayPal dugmetom za donacije)

3) Ulični muzičari u malim dozama
Ostanimo još malo u sjevernom gradu Groningenu. Ulični muzičari su dobrodošli u Groningenu ali u malim količinama. Oni naime ne smiju biti na jednom mjestu više od pola sata. Ovo pravilo je nastalo nakon što su se stanovnici žalili zbog „monotone muzike“ pored njihovog prozora. Jedan od najpoznatijih (i veoma dobrih) uličnih muzičara u Groningenu je nedavno dobio kaznu zbog ovoga. Ali ovo ne bi bila Holandija da ti isti stanovnici nisu protiv ove odluke masovno protestvovali i kao rezultat dotični muzičar je pardoniran. Uprava grada je naime došla do zaključka da njegova muzika nije „monotona“.

4) Zabranjeno je buljiti
Holandija je zemlja velikih prozora koji su tu da bi ljudi iznutra mogli gledati napolje. Obrnuto nije dozvoljeno. U gradovima Mepelu i Zoetermeeru postoje i novčane kazna za buljenje. Tačnije rečeno, zabranjeno je „vizuelno observiranje sa ili bez dvogleda ili drugog optičkog instrumenta – osoba u zgradama, kamperima ili brodovima“.

5) Zabranjeno letenje golubova
U gradu Lelystadu opština ima pravo da postavi zabranu letenja golubova. Zabrana se odnosi na golubove pismonoše (da, i toga ima ovdje), jer tokom sezone lova na divlje golubove treba spriječiti da se ljubimci pogode. U ribarskom gradiću Urku golubovi pismonoše imaju dodatni problem: nedeljom ne smiju letjeti jer je crkva diktirala da je to dan odmora.

6) Zabranjeni piknik na travi (ako nemaš dozvolu)
U gradu Oldenzaalu (i na mnogo drugih lokacija u Holandiji) jedan spontani piknik nije dozvoljen. Naime u parkovima i na drugim zelenim površinama je zabranjeno hodati ili sjediti izvan markiranih staza. Ako vam je baš stalo do piknika u parku, u opštini postoji formular kojim se može zatraziti jednokratna dozvola.

7) Zabranjeno divlje parkiranje bicikala
Ostanimo još za trenutak u gradu Oldenzaalu gdje je zabranjeno divlje parkiranje bicikala. Postaviti biciklo naslonjeno na prozor, vrata ili bilo koji dio zgrade je zabranjeno bez dozvole vlasnika zgrade.

8) Zabranjeno skupljanje plodova u prirodi
Veoma malo Holanđana zna da je u šumi/prirodi zabranjeno skupljanje plodova, kao npr, kestenja, pečurki, mahovine ili divljeg cveća.

9) Zabranjeno korišćenje metalnog detektora
Na mnogim mjestima u Holandiji je zabranjeno imati pri sebi metalni detektor (bez obzira na to da li je u upotrebi ili ne). Vlada naime ne želi da se amaterski arheolozi bave iskopavanjem istorijskih predmeta koji onda završavaju u privatnim kolekcijama.

10) Zabranjeno šaranje kredom po trotoaru
Ovo je i Holanđanima nevjerovatno, ali u provinciji Flevoland je zabranjeno šarati kredom po trotoaru ili bilo kom dijelu ulice. Zabrana važi i za djecu!

 

*******

 

Holanđani su dakle naučili da paze da svojim ponašanjem ne opterećuju svoje sugrađane i zbog toga je najnovija vijest na holandskom dnevniku bila kako interesantna tako i dobrodošla:

„Holandski huligani organizuju masovne tuče u nenaseljenim oblastima“.

Ovo je relativno novi trend gdje fudbalski huligani zbog pojačanih mjera sigurnosti unutar i oko stadiona ne mogu više da se pošteno potuku. Holandska policija već neko vreme patrolira oko fudbalskih stadiona sa dronovima sa kamerama koje imaju „face recognition“. Svi stadioni imaju kamere koje automatski prepoznavaju lica huligana koji onda ne mogu da uđu u stadion. U Roterdamu su čak i tramvaji opremljeni kamerama koje prepoznavaju lica huligana i blokiraju im izlaz u blizini stadiona.

Zato su se fudbalski huligani okrenuli na Facebook i počeli su da organizuju tuče sa huliganima iz drugih gradova ili fudbalskih klubova. Obično se nađe neki komad oranice gdje se farmeru plati za korišćenje i gdje se 50 do 100 huligana sretne i pošteno se potuku. Pravila su, naravno, unapred dogovorena: nema nikakvog oružja ili predmeta – tuča je isključivo rukama i nogama.

Policija zna za ove tuče. Holandska policija ima ogroman izuzetno dobro opremljen odjel koji patrolira Internetom. Ali dokle god huligani nikome ne smetaju i svoju agresiju ispoljavaju jedni na drugima – sve je u redu.

Naravno neke holandske opštine su za sljedeću godinu već najavile uspostavljanje pravila za reguliranje masovnih tuča.

 

Saša Svitlica

Pročitajte i ovo...