Home VestiEkonomija Banke izbegavaju davanje kredita radnicima „rizičnih“ firmi

Banke izbegavaju davanje kredita radnicima „rizičnih“ firmi

by bifadmin

Pre nego što odobre bilo koji kredit, banke ne proveravaju samo klijenta, već i firmu u kojoj radi, pa tako na zajam mogu da zaborave zaposleni u kladionici ili kazinu.

Generalno svaka banka, u skladu sa svojom politikom, odlučuje kome će odobriti pozajmicu, a koga će odbiti. Nije tajna da banke imaju crne liste na kojima su kriminalci, klijenti sa sumnjivim transakcijama, sumnjive platiše dugova i slično.

Takva nepoželjna klijentela ne čudi, ali je zanimljivo da se na ovakvim listama nalaze i građani koji su zaposleni u kladionicama, kockarnicama, firmama koje trguju oružjem i ekološki visokorizičnim kompanijama.

Kako objašnjavaju bankari, svaka firma koja ima rizično poslovanje, odnosno kod koje se može desiti da bankrotira ili bude zatvorena u kratkom roku, spada u visokorizične.

„Samim tim, i njihovi zaposleni mogu ekspresno ostati bez posla. Takav klijent nije u stanju da otplaćuje svoje dugove i zbog toga ga banka svrstava u ovu kategoriju. Na to ima pravo jer to spada u ukupnu procenu rizika bilo kog klijenta – navode u jednoj od banaka.“

Ipak, bankari naglašavaju da u većini slučajeva uzimaju u obzir više parametara, a ne samo firmu gde klijent radi.

Urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac navodi da banka najčešće ne kaže klijentu zašto ga je odbila.

„Na to ima diskreciono pravo. Zato me iznenađuje kada klijentu otvoreno kažu šta je razlog. Sve banke procenjuju koliko je neko rizičan po svim osnovama. Koliko si rizičan sa primanjima, koliko si „rizičan sa životom“, da li ćeš poživeti dovoljno da vratiš dug. Neće ti reći prestar si, nego će navesti nešto drugo“, objašnjava Uzelac.

Kako kaže Uzelac, neka zanimanja su rizična iz ugla redovnih prihoda. „Tako je kockarnica uvek rizična jer ako se vlasnici preračunaju, može da se ugasi za vrlo kratko vreme“, naglašava on.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da su banke sasvim u pravu: „Banka ima punu slobodu da vodi svoju kreditnu politiku i da bira klijente kojima će odobravati kredit. Ako tu bude jako restriktivna, nju će boleti glava, njena će zarada biti manja. Time ona nikome ne pravi štetu. Dakle, kada ti rizici ne bi bili ozbiljni, banke ne bi odbijale klijente, već bi ih vukle za rukav da im odobre pozajmice. Problematična firma znači da su kao klijenti rizični i oni koji su u njoj zaposleni“.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...