Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Špijunske afere

B&F reč nedelje: Špijunske afere

by bifadmin

Prošle nedelje glavna tema u medijima bili su špijuni, tajni agenti i drugi uposlenici iz bezbednosnog sektora, a sve zbog “postojanja špijunske afere u Upravi kriminalističke policije (UKP)”. Od tada do danas javnost je nešto više saznala o incidentu u Crnoj Gori uoči izbora i o ugroženosti bezbednosti premijera Aleksandra Vučića ali mnogima i dalje nije jasno ko tu koga špijunira, zašto i za čije interese. Dok se Dušan Kovačević verovatno velikom mukom opirao porivu da napiše nastavak Balkanskog špijuna, ova situacija se dodatno zakomplikovala.

 

spijunske-afere-2

 

Retorika između predstavnika srpske vlasti i američkog ambasadora Kajla Skata je zaoštrena u poslednjih nekoliko dana. Naime, prvo je Vučić objavio da je u Srbiji ustanovljeno povećano dejstvo različitih obaveštajnih agencija i sa Zapada i sa Istoka i da jedan visoki funkcioner UKP odaje operativne podatke. Potom su mediji malo naduvali ovaj problem insistirajući na temi “špijunske afere”, da bi nervoza koja je tinjala izbila u prvi plan kada je Skat, govoreći o protestima zbog rušenja u beogradskom naselju Savamala, istakao da „nije najveći problem to da li su objekti koji su srušeni bili legalni ili ne, već je u pitanju poverenje u vladu i instituticije”. Odveć nervozne ministre dodatno je iziritiralo to što su se navodno američki marinci u tamošnjoj ambasadi za proslavu Noći veštica maskirali u – fantomke i crne majice sa natpisima “Savamala demolition team”. Sam Vučić se potrudio da javnosti stavi do znanja da ga ne pogađa ponašanje “tupavih” marinaca a njegovi ministri su se naljutili zbog “vređanja” preimijera, pa je potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović, izjavio da se Skat “brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije”. On je iskoristio priliku i da prebaci američkim vlastima za “brojna ubistva širom gradova SAD, pogotovo onih ljudi, koji su bili krivi samo zato što su drugačije boje kože”.

U pozadini ovih ishitrenih i ne baš diplomatskih izjava krije se međutim ozbiljniji problem – nepoverenje u institucije, kao što je američki ambasador zapravo dobro primetio. Osim naroda, institucijama ne veruje ni premijer, a da li za to ima razloge uskoro ćemo saznati u novoj epizodi Insajdera koja će biti emitovana večeras.

 

spijunske-afere

 

Tim Brankice Stanković je istraživao pozadinu hapšenja državljana Srbije u Crnoj Gori zbog sumnje da su planirali terorističke akcije i nasilno rušenje crnogorske vlasti, ali i navode o arsenalu oružja pronađenom nedaleko od porodične kuće premijera, kao i poluinformacije i spekulacije preko medija da iza svega stoje američka ili ruska služba. Prema istraživanju Insajdera i analizi dostupnih informacija sve ovo je posledica delovanja stranih i domaćih službi, ali isto tako i posledica propusta srpskih službi bezbednosti, slučajnih ili namernih.

Da se nešto dešava sa bezbednosnim službama pokazuje i najava da će u njima biti smena u budućem periodu. Pojedini mediji pišu da će Vučić u službe postaviti svoje ljude, a javnost je po ovom pitanju podeljena. Neki misle da premijer na ovim pozicijama treba da ima svoje ljude, kojima može da veruje, a neki da je ovo sofisticirana kopija onoga što je Erdogan uradio – stvorio nestabilnost u zemlji i podstakao kontrolisani puč kako bi smenio neistomišljenike i postavio podobne kadrove.

No, kako tvrde analitičari, u zemlji u kojoj je već na jednog premijera izvršen atentat, svaku pretnju treba shvatiti ozbiljno. I svakog Balkanskog špijuna, pa čak i Đuru, koji će mu na kraju oprostiti što ga je tukao.

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...