Home VestiEkonomija Da li je ženama u biznisu teže nego muškarcima?

Da li je ženama u biznisu teže nego muškarcima?

by bifadmin

Tekuća godina je proglašena godinom preduzetništva, a akcenat se nalazi upravo na ženskom preduzetništvu. Smatra se da je žensko preduzetništvo jedan od neiskorišćenih resursa privrednog razvoja, međutim potencijal je veliki, zaključak je panela koji je održan u UŠĆE Shopping Center-u.

Put do karijere koju žene žele ponekad je možda teži nego muškarcima. Upravo je cilj jučerašnje debate bio kako da se motivišu žene, preduzetnice koje imaju priliku da ojačaju ovu granu.

Odličan primer za uspešno poslovanje je firma „Daj Daj“ koja proizvodi pelene za bebe od bambusovog vlakna. Suvlasnica kompanije Sonja Dakić ispričala je kako je sasvim slučajno, zajedno sa kumom krenula u preduzetničke vode. „Radila sam godinama u raznim firmama, na raznim pozicijama od sekretarice do grafičkog dizajnera, što i jeste ono za šta sam se školovala. Ideja za pelene rođena je sa mojom ćerkom Zarom. Tada sam dobila od rođake paket platnenih pelena od bambusovog vlakna iz Engleske i oduševila se. Šest meseci kasnije kada ih je Zara prerasla pokušali smo da poručimo nove preko interneta, ali to je bilo prekomplikovano, a u Srbiji ih niko nije pravio“, kaže Sonja Dakić koja je pre šest godina odlučila da sa ušteđevinom pokrene sopstveni biznis.

Koliko državne institucije pomažu razvoj ženskog preduzetništva, istakla je Natalija Radoja, šef odseka za informaciono društvo iz Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija. Ona kaže da je ove godine doneta strategija za razvoj industrije informacionih tehnologija. „U okviru strategije su predviđeni prioriteti koji se tiču razvoja uspešnih preduzeća, razvoja kadrova, kao i podsticanje IT razvoja u poslovanju. Obuka i dokvalifikacija žena posebno u oblasti IT programa je fokus Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija“, kaže Radoja.

U godini preduzetništva, Razvojna agencija je dala podršku ženskom preduzetništvu kroz dva programa – Startap za žensko preduzetništvo, za sve žene koje žele da postanu preduzetnice, sa ukupnim fondom 100 miliona dinara, i program za razvoj već postojećih preduzeća sa 70 miliona dinara, u okviru kog je 15 miliona opredeljeno samo za žensko preduzetništvo.

Zoja Kukić iz organizacije Startit, koja pomaže razvoj IT zajednice u Srbiji, smatra da je cilj da se osnaži žensko predužetništvo, i da za 10 godina ne govorimo o ženskom i muškom preduzetništvu, već da oba budu podjedanko zastupljena.

Pročitajte i ovo...