Home VestiEkonomija Hoće li dolar nastaviti da jača?

Hoće li dolar nastaviti da jača?

by bifadmin

Neočekivana pobeda Donalda Trampa na prošlonedeljnim američkim izborima uzrokovala je velike pomake na finansijskim tržištima. Američki dolar je nakon početnog slabljenja od izborne noći do sada ojačao gotovo 5% u odnosu na evro, a u odnosu na japanski jen čak 6,5%. Cena zlata je nakon početnog porasta počela naglo da pada i od izborne noći do sada ovaj plemeniti metal je izgubio na vrednosti više od 8%. U trenutku pisanja analize, cena unce zlata na platformama Admiral Markets-a iznosi 1.224,75 dolara.

Koji su razlozi ovakvog kretanja?

Već u pobjedničkom govoru u izbornoj noći Tramp je potpuno promenio retoriku. Više nije bilo radikalnih i nesprovodivih ideja nego poziv na zajedništvo, pa čak i zahvala Hilari Klinton za njen dugogodišnji rad u državnoj administraciji. Na finansijskim tržištima, na kojima je u prvim trenucima došlo do burne reakcije – prodaje akcija i dolara, kao i prebacivanja kapitala u zlato – brzo je došlo do otrežnjenja. Investitori su shvatili da Trampova pobeda nije nikakva tragedija i da Tramp nakon izbora neće biti isti kao onaj iz predizborne kampanje.

U danima nakon izbora sve se više počelo pričati o tome da bi Tramp čak mogao biti dobar za američki ekonomski rast. Naime, neka od glavnih Trampovih predizbornih obećanja su se odnosila na smanjivanje poreza, masovna ulaganja u infrastrukturu, kao i smanjivanje američkog trgovinskog deficita (npr. s Kinom i Meksikom). Ukoliko bi došlo barem do delomičnog ispunjenja navedenih obećanja, verovatno bi došlo do ubrzanja rasta u SAD, što bi bilo pozitivno za vrednost dolara.

Podizanje kamatnih stopa po planu

Mnogi su se pre izbora pribojavali da će eventualna Trampova pobeda doneti nestabilnost zbog koje će doći do novog odgađanja podizanja kamatnih stopa koja se očekuje u decembru. Na osnovu toga, deo investitora je odlučio pričekati s kupovinom dolara dok izbori ne prođu. Sudeći po sadašnjim informacijama vrlo je izgledno da će Federalne rezerve podići kamatne stope iduće meseca. Na Forex tržištu pojavila se nova potražnja za američkom valutom, koja trenutno jača.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da bi na osnovu očekivanja o podizanju kamatnih stopa i pozitivnom uticaju nove američke administracije na ekonomiju tokom narednih nedelja moglo doći do nastavka jačanja dolara. Hoće li se trend jačanja nastaviti i u idućoj godini, zavisiće o prvim Trampovim potezima na mestu predsednika, kao i planovima američke, ali i evropske centralne banke u prvom kvartalu iduće godine.

Pročitajte i ovo...