Home VestiIT i nauka Ilon Mask predstavio solarne krovove, samoodrživo energetsko rešenje

Ilon Mask predstavio solarne krovove, samoodrživo energetsko rešenje

by bifadmin

Sa svakim pojavljivanjem u javnosti Ilon Mask novinarima daje nove teme za pisanje, često neočekivane. Direktor Tesla Motorsa je u petak opet to uradio u Univerzal studiju u Los Anđelesu predstavivši solarne krovove dizajnirane poput običnih, potpuno neprimetne, za razliku od solarnih panela koji su do sada korišćeni za proizvodnju energije.

Ovi crepovi su napravljeni od veoma izdržljivih, ojačanih staklenih solarnih panela a sistem ovakvog napajanja energijom zove se pauervol 2. On potpuno eliminiše potrebu za tradicionalnim panelima i podseća na običan crep, ali skladišti i do 14kWh električne energije dobijene od sunčeve svetlosti u baterije sistema. Po ceni od 5.500 dolara za jedinicu, očekuje se da će znatno smanjiti troškove za vlasnike kuća koji se odluče na ovaj sistem.

Mask kaže da pauervol 2 ima dovoljno energije da napaja osvetljenje, utičnice i frižider u standardnoj četvorosobnoj kući tokom celog jednog dana. U video prilogu vidi se čak i najava da bi se preko njega mogli puniti i električni automobili Tesla Motorsa, Maskovog drugog uspešnog projekta, što bi značilo da je ovaj biznismen jednim rešenjem zaokružio i stanovanje i mobilnost. To bi bila ona intergracija Teslinih proizvoda o kojoj je vlasnik ove kompanije govorio.

Na pitanje zašto Mask sve ovo radi, umesto da uživa u svojim milijardama u nekom tropskom raju, on često daje ovakav odgovor: “Globalno zagrevanje je ozbiljna kriza i moramo učiniti nešto po tom pitanju”. Isto kaže i u dokumentarcu Leonarda di Kapria o globalnom zagrevanju, koji je pre neki dan emitovan i na našim prostorima. U njemu je objavljeno da ako ovako nastavimo, mnogi tropski rajevi više neće ni postojati.

No, dok mnogi o ovoj temi samo teoretišu, Mask pravi proizvode koji bi mogli umanjiti efekat staklene bašte. Isporuka solarnih krovova krenuće već u decembru ove a prve instalacije biće obavljene u januaru naredne godine.

Pročitajte i ovo...