Home VestiEkonomija Kakav je uticaj „gadne“ kampanje za predsedničke izbore u SAD na finansijska tržišta?

Kakav je uticaj „gadne“ kampanje za predsedničke izbore u SAD na finansijska tržišta?

by bifadmin

Ovo je najružnija izborna kampanja ikada. Ne toliko zbog toga kako izgledaju ova dva kandidata, koliko zbog toga šta oni predstavljaju. Poslednja stvar koja je potrebna stanovnicima Sjedinjenih Država je još više Obamine politike – politike koja im je donela više poslova, ali manje raspoloživih prihoda. 52% Amerikanaca nema ništa u bankama, već žive od plate do plate, i to ako su srećni. Ova društvena dimenzija se iskorenjuje i mislim da bismo mogli da doživimo velike promene na dan izbora, govori u svojoj video analizi Stin Jakobsen, glavni ekonomista Sakso banke.

Ono što bi tržišta mogla da sagledaju kao najgori mogući scenario bi bilo da Klintonova preuzme Belu kuću, Senat i Predstavnički dom. Razlog za to je što se u američkoj politici uvek smatralo da ako jedna stranka upravlja svim zakonodavnim telima to postaje opasno kada je reč o vladajućoj politici – tako da na to treba gledati kao najnegativniji scenario za tržište. Ukoliko Klintonova bude vodila Belu kuću uz Senat, a Predstavnički dom Republikanska stranka, time će se postići veća ravnoteža na tržištima.

„Mislim da će dan izbora biti veoma neizvestan. I dalje mislim da tržište ne uvažava dovoljno činjenicu da je toliko puno ljudi nezadovoljno situacijom u Sjedinjenim Državama i da na dan izbora kada krenu na glasanje mogli bismo da vidimo ogromnu i drastičnu promenu. Samo da vas podsetim, ne radi se ovde o Klintonovoj ili Trampu. Za šta god da se zalažu, na ovim izborima se radi o nečemu mnogo većem, a to je društvena promena koja mora da se suoči sa najvećom nejednakošću ikada viđenom u ekonomskom, društveno – ekonomskom i svakako u političkom smislu. Šta god da se dogodi na dan izbora, jedna stvar je sigurna, u 2017. godini će se desiti velike promene“, smatra Jakobsen.

 

Pročitajte i ovo...