/ Vesti / Koje valute bi mogle da oslabe, a koje da ojačaju u narednim danima?
BiF Analize Čitajte B&F online

Koje valute bi mogle da oslabe, a koje da ojačaju u narednim danima?

Redakcija BIF on 21/11/2016 - 13:11 in Vesti, Ekonomija, Slajder

This post has already been read 872 times!

Neočekivana pobeda Donalda Trampa na američkim izborima uzrokovala je velike promene kurseva valuta i cena akcija, energenata i plemenitih metala. Mnogi analitičari i investitori na finansijskim tržištima smatraju da će se nadprosečno veliki pomaci na tržištima nastaviti i u narednom periodu.

Američki dolar

Nakon početnog slabljenja u izbornoj noći, ova valuta je nakon izbora počela naglo da jača i u odnosu na pojedine valute je porasla gotovo 10%. Mnoge velike banke, anatitičari i investitori očekuju da bi se u idućim mjesecima jačanje moglo nastaviti, a kao razloge navode poboljšanje poslovne klime do koje bi u SAD moglo doći u Trampovom mandatu, kao i očekivano podizanje kamatnih stopa narednog mesec u situaciji u kojoj su kamatne stope u većini razvijenih ekonomija i dalje na najnižim nivoima u istoriji.

Evro

Za razliku od dolara, rezultat američkih izbora je negativno delovao na kurs zajedničke evropske valute. Dva su razloga za njeno slabljenje. Prvi je ekonomski – rast kamatnih stopa u SAD dovodi do sve veće isplativosti prebacivanja kapitala u SAD. Budući da ciklusi dizanja i spuštanja kamatnih stopa najčešće traju godinama, takva situacija se neće skoro promeniti. Drugi razlog je politički – na talasu populizma koji je doveo do Bregzita i pobede Trampa, lako je moguće da će u Evropi doći do novih referenduma o izlasku iz EU ili pobeda evroskeptika na izborima koji se održavaju narednih meseci širom kontinenta. Zbog rizika koji dolazi s političkom nestabilnošću, deo investitora kapital prebacuje u sigurna utočišta. U takvoj situaciji raste verovatnoća da će dolar barem na kratko postati jači od evra.

Britanska funta

Ova valuta se, za razliku od većine drugih, neuobičajeno dobro držala nakon američkih izbora. U odnosu na dolar kurs je ostao isti, a u odnosu na većinu drugih valuta, funta je poslednjih dana ojačala nekoliko odsto. Takvo kretanje može ukazivati na kraj padajućeg trenda koji je nastao zbog odluke o Bregzitu. Na osnovu straha od pogoršanja situacije nakon izlaska iz EU, mnogi investitori su otvarali prodajne pozicije na ovoj valuti te joj srušili vrednost za gotovo 20%. Deo investitora sad zatvara prodajne pozicije, tj. ponovo kupuje funtu, a ovakav trend mogao bi se nastaviti idućih meseci.

Švajcarski franak

Budući da već nekoliko godina nema mnogo špekulanata koji trguju ovom valutom, kurs joj se u odnosu na evro stabilizovao i u postotku se kreće mnogo manje nego ostalim valutama. Na temelju prebacivanja kapitala u sigurno utočište nakon Trampove pobjede, franak je u odnosu na evro ojačao 1% dok je u odnosu na dolar zajedno s većinom drugih valuta slabio. Budući da je švajcarska valuta po većini modela procenjivanja fer vrednosti još uvek precenjena, idućih godina se može očekivati polagano slabljenje.

Japanski jen

Od svih spomenutih valuta, japanski jen je nakon američkih izbora najviše izgubio na vrednosti. Tri su razloga za slabljenje. Prvi je strah da će doći do smanjivanja japanskog izvoza u SAD ukoliko Tramp uspe da nametne carine ili neke druge prepreke stranim kompanijama koje po njemu “otimaju” radna mesta Amerikancima. Drugi razlog je otvoreno zagovaranje slabljenja jena od strane dužnosnika japanske centrale banke i vlade. Iz njihovih komentara dalo se zaključiti da ukoliko jen sam ne oslabi, intervenisaće će na tržištu i namerno ga oslabiti. Treći razlog je zatvaranje velike količine kupovnih naloga na jenu koji su otvarani tokom godine. Zatvaranjem se jen zapravo prodaje što dodatno utieče na slabljenje ove valute. Nakon desetak dana neprekidnog slabljenja, verovatno će doći do privremene korekcije, no dugoročno bi jen mogao još da oslabi.

Izvor: Admiral Markets

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close