Home VestiEkonomija Otpuštanja necće učiniti VW profitabilnijim od rivala

Otpuštanja necće učiniti VW profitabilnijim od rivala

by bifadmin

Uprkos otpuštanju 30.000 radnika koji će tako platiti cenu skandala sa manipulacijama vrednostima izduvnih gasova, profitabilnost nemačke automobilske kompanije Folksvagen (VW) i dalje će zaostajati za konkurentima, ocenjuje agencija Rojters.

Folksvagen je u petak najavio ukidanje radnih mesta, što bi trebalo da donese godišnju uštedu kompaniji od 3,7 milijardi evra do 2020. godine i poveća operativnu marginu ključnog brenda „Folksvagen“ na 4,0 odsto do 2020. godine sa očekivanih 2,0 odsto u 2016. godini.

Taj cilj je, međutim, još uvek niži u odnosu na rivalske automobilske kompanije iz Evrope, kao što su Reno i Pežo Sitroen, koje planiraju operativnu marginu od 6,0 odsto u 2021. godini.

Kako navodi Rojters, sindikati su pristali na otkaze pod uslovom da rukovodstvo stvori 9.000 novih radnih mesta u području električnih automobila, uglavnom u nemačkim postrojenjima.

Prvi čovek brenda Folksvagen Herbert Dis je izjavio danas da je plan VW-a da do 2025. godine postane lider u proizvodnji električnih automobila.

„Do 2025. godine, planiramo da prodajemo milion električnih vozila godišnje, i da postanemo svetski tržišni lider u elektromobilnosti“, izjavio je Dis prilikom prezantacije budućih planova tog brenda.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...