Home VestiEkonomija Pregovori o Galenici u ćorsokaku, sporan dug prema komercijalnim bankama

Pregovori o Galenici u ćorsokaku, sporan dug prema komercijalnim bankama

by bifadmin

Pregovori o Galenici zapali su u ćorsokak, a da nisu u pravom smislu te reči ni otpočeli, saznaje Blic.

Britansko-ruski konzorcijum Frontier – Farma Petrovax – Farm, koji je počeo pregovore sa vladom u vezi sa kupovinom 33% vlasništva naše najveće farmaceutske kompanije, mogao bi veoma lako da odustane od sklapanja strateškog partnerstva koje država vidi kao spasonosno rešenje.

Naime, sporan je Galenikin dug prema komercijalnim bankama, koji iznosi oko 70 mil EUR i gomilao se godinama. Budući strateški partner ne želi da preuzme ta potraživanja, a krediti već 1. decembra počinju da dospevaju na naplatu. Istovremeno, u kontaktima sa bankama nije dobijeno nikakvo čvršće obećanje da bi bile spremne da prolonogiraju na duži rok vraćanje tih para. Kako prenose sagovornici Blica, pre bi se moglo reći da su banke iskazale potpuno suprotne namere i da žele da što pre dobiju nazad svoj novac, jer nisu sigurne šta će se oko Galenike dalje dešavati.

Ako ovaj konzorcijum odustane od strateškog partnerstva, Galenika bi morala u stečaj, pa je rukovodstvo kompanije pokušalo da to reši tako što će smanjiti troškove, ne bi li nakupili novac za rate kredita koje dospevaju.

Na sastanku sa sindikatima, kako je Blic uspeo da sazna, menadžment je predložio da su okviru „kresanja“ troškova zaposlenima smanje plate, ali ne linearno, nego od 5 do 25%, u zavisnosti od učinka. I da to određuju direktori sektora. Sindikati su to odlučno odbili i ta priča je, za sada, stavljena ad akta.

S druge strane, neki od sagovornika Blica, takođe neposredno ili posredno uključeni u pregovore o strateškom partnerstvu, iskazuju malo više optimizma po pitanju konačnog ishoda.

Priča sa bankama se ipak pokrenula sa mrtve tačke. Pregovori traju, a konzorcijum očekuje još sastanaka sa bankama i ne bi bilo iznenađenje da one znatno ublaže svoje stavove, kaže izvor Blica.

Država sprema i plan B

Kako Blic saznaje, ukoliko pregovori Vlade i konzorcijuma oko prodaje Galenike propadnu, ići će se na plan B. On podrazumeva da država otpiše dugove kompanije prema državnim poveriocima. Ostaje, međutim, ponovo pitanje šta će biti sa dugovima te zemunske fabrike prema privatnim bankama.

Izvor: Blic, eKapija

Pročitajte i ovo...