Home Posle 5 SAD: Pacovima protiv krivolova

SAD: Pacovima protiv krivolova

by bifadmin

Američka služba za zaštitu riba i divljih životinja našla je način kako da suzbije krivolov – džinovskim pacovima. Ovo je doduše samo jedna od 11 nagrađenih ideja koje će ukupno dobiti 1,2 miliona dolara za rešavanje pomenutog ekološkog problema u 12 saveznih država.

Nekolicina dobitnika nagrada su projekti koji se bave problematikom lova na tigrove u Indoneziji, a ima i onih sa idejom da treniraju pse da nanjuše rogove saiga antilopa kojima se ilegalno trguje. Nekoliko nagrada otišlo je i na projekte smanjenja potražnje za pangolinima u Kini, Kambodži, Indoneziji i Vijetnamu.

Jedan od najzanimljivijih projekata je pak onaj sa početka ove vesti – dobitnik nagrade od 100.000 dolara za treniranje afričkih pacova da nanjuše pangoline i neke od retkih vrsta drveća.

Afrički pacovi su inače veći od običnih – mogu da dostignu i gotovo metar veličine – i imaju odlično čulo sluha i mirisa.

Ranije su korišćeni za traženje nagaznih mina u projektu holandskog dizajnera Barta Vetjensa, kao i za neke medicinske projekte poput otkrivanja zaraženih tuberkulozom.

Sada će pomoći i da se spreči ilegalna trgovina retkim životinjama.

Osim iz ovog, pacovi su naučnicima interesantni i iz drugih razloga, pa i zbog svoje prilagodljivosti i izdržljivosti zbog koje neki smatraju da bi oni mogli da nadžive i sve ostale vrste na planeti.

Pročitajte i ovo...