Home VestiEkonomija VOICE: Niko ne kontroliše koliko nafte eksploatiše NIS

VOICE: Niko ne kontroliše koliko nafte eksploatiše NIS

by bifadmin

Niko od državnih organa ne kontroliše količine nafte i gasa koje Naftna industrija Srbije (NIS) prijavi kao eksploatisane, što znači da Srbija „veruje na reč“ kompaniji koja je u većinski privatnom vlasništvu, potvrdjeno je u nadležnim državnim institucijama, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Iako je NIS u većinski privatnom vlasništvu druge države, Srbija je svojim propustima u zakonodavstvu omogućila toj kompaniji da ne bude kontrolisana, odnosno da joj „veruje na reč“ kada se radi o eksploatisanim količinama domaćih nafte i gasa, piše VOICE.

U Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku kazali su da NIS, prema važećem pravilniku, po isteku 15 dana od završetka kvartala dostavlja kvartalni obračun naknade za korišćenje ostalih mineralnih sirovina, gde NIS upisuje eksploatisane količine i obračun, a NIS takođe dostavlja i godišnje obračune u popunjenom godišnjem obračunu naknade za korišćenje ostalih mineralnih sirovina.

Praktično, to znači da NIS državi sam napiše koliko je sirovina ta kompanija eksploatisala, kao i koliko će joj za to platiti, objašnjava VOICE.

I Ministarstvo rudarstva i energetike je takodje potvrdilo da ne vrši kontrolu na terenu.

U poslovnim izveštajima NIS-a, proizvodnja domaće nafte i gasa te kompanije je u 2015. pala za skoro pet odsto u odnosu na godinu pre toga, dok je samo proizvodnja domaće nafte pala za osam odsto. U odnosu na 2013. godinu, NIS je 2014. prijavio pad proizvodnje domaće nafte i gasa za 2,8 odsto. U tom periodu takodje je veći prijavljeni pad proizvodnje domaće nafte, koji iznosi oko četiri odsto, navodi VOICE.

VOICE je istraživačko-analitički centar Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Izvor: VOICE, Beta

Pročitajte i ovo...