Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Petrohemija

B&F reč nedelje: Petrohemija

by bifadmin

Pretprošle nedelje Vlada je usvojila Memorandum o komercijalnom ugovoru sa NIS koji će Petrohemiji omogućiti da jeftinije dobija sirovine. Ovaj ugovor trebalo bi da omogući jednom od naših najvećih gubitaša “opstanak na tržištu i bez velike pomoći države”. No, to nije jedini ustupak posrnulom industrijskom gigantu – iz državne kase biće otplaćeni i dugovi Petrohemije prema pomenutoj naftnoj kompaniji.

 

petrohemija-fin

 

Ukupna dugovanja Petrohemije su oko 650 miliona evra, od čega ovo preduzeće NIS-u duguje 254 miliona. Država će Rusima, od novca građana, vratiti oko 105 miliona evra, trećinu duga će NIS otpisati a trećina će biti konvertovana u kapital te će naftna kompanija postati suvlasnik Petrohemije. Ostatak obaveza prema drugim partnerima odrediće Unapred pripremljen plan reorganizacije, koji bi Privredni sud mogao da usvoji poslednjeg dana ove godine.

“Posmatrano iz ugla građana koji plaćaju porez opraštati dugove jednoj grupi ljudi i jednom preduzeću deluje kao nenormalno ponašanje, dok je iz ugla Vlade percepcija drugačija. Iz njenog ugla to ima smisla, ukoliko je zaista poslednji pokušaj da se spasi Petrohemija. Ako preživi biće dobro, jer je to preduzeće veliki izvoznik, ako ne, onda Vlada treba da preuzme odgovornost”, kaže za Danas profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

 

petrohemija-32

 

I mnogi drugi misle da je ovo poslednja šansa za Petrohemiju, posebno posle neuspešnog pokušaja prodaje iste. Još pre nekoliko meseci je srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio da država Srbija mora da preuzme dugove pančevačkog preduzeća da bi ono moglo naći strateškog parntera. Da li će kompanija sada, oslobođena od dugovanja, i sa novim suvlasnicima, uspeti da postigne bolje rezultate na tržištu, ostaje nam da vidimo u novoj godini.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...