Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Prelevmani

B&F Reč nedelje: Prelevmani

by bifadmin

Prošle nedelje se jedna stara privredna tema ponovo vratila u žižu naše javnosti, u nedostatku novih predizbornih kampanja, sportskih rezultata i vesti sa estrade kojima se obično bave domaći mediji. Naime, domaći mlekari ponovo su izrazili brigu za najavljeno ukidanje prelevmana, odnosno carinske zaštite kojima se domaće mleko brani od jeftinog mleka iz uvoza.

Srpska mlekarska industrija je poslednjih godina žestoko uzdrmana jeftinom konkurencijom iz uvoza, prolongiranom ekonomskom krizom koja ugrožava naplatu, kao i problematičnim privatizacijama mlekara, u situaciji kada mali poljoprivredni proizvođači, ne samo u mlekarskoj industriji, ne dobijaju nikakve subvencije.

prelevmani-28-novembar-4-decembar-2016-1

Asocijacija poljoprivrednika apelovala je na Vladu Srbije da produži upotrebu prelevmana i da se donese Zakon o mleku, kako bi čitava oblast bila adekvatno regulisana, a mali proizvođači bolje zaštićeni. Oni, između ostalog, upozoravaju, da postoji velika mogućnost da će već desetkovani stočni fond u zemlji, biti gotovo uništen do kraja ukoliko prelevmani budu ukinuti do kraja godine.

prelevmani-28-novembar-4-decembar-2016-2

S druge strane, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na ovaj apel odgovorio je da će konačna odluka uslediti do 15. decembra, te da situacija na evropskom tržištu mleka nije istovetna kao u trenutku donošenja prelevmana, u smislu da je došlo do blagog porasta cene mleka koje dolazi iz zemalja EU, što ide u korist domaćim proizvođačima.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...