Home VestiEkonomija Četvrtak će biti dan odluke za kurs evra

Četvrtak će biti dan odluke za kurs evra

by bifadmin

Radna nedelja na finansijskim tržištima počela je burno.

Na osnovu rezultata italijanskog referenduma na kojem je odbačen predlog ustavnih promena, koje je predložio premijer Renci, evro je u noći s nedelje na ponedjeljak u odnosu na većinu drugih najtrgovanih svetskih valuta oslabio 1%, a u trenutku pisanja oveanalize kurs EUR/USD na platformama Admiral Markets-a iznosi 1.0634, što je vrlo blizu najnižeg nivoa u poslednjih 13 godina. Razlog pada je očekivana ostavka premijera Rencija, koja bi mogla prouzrokovati političku nestabilnost i jačanje populističke stranke koja zagovara referendum o napuštanju zajedničke evropske valute.

Tokom nedelje biće objavljeno još nekoliko važnih vesti koje bi mogle uzrokovati veće pomake na finansijskim tržištima, a najvažniji među njima je sastanak veća guvernera Evropske centralne banke, koji će se održati u četvrtak, a na kojem će se odlučivati o budućnosti programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem, za koji se pretpostavlja da bi trebao trajati do marta sledeće godine.
Do planiranog završetka programa ima još samo četiri meseca, a ekonomska situacija u evrozoni se nije značajno popravila, zbog čega deo investitora smatra da će doći do produžetka trajanja programa, što bi moglo značajno utiecati na kurs evra.

Scenario 1: Produžetak trajanja programa

Ukoliko ECB zaključi da je ekonomska situacija u evrozoni i dalje neprihvatljivo loša ili proceni da bi se politička nestabilnost mogla negativno odraziti na ekonomski rast, te na temelju toga odluči da produži razdoblje trajanja programa ubrizgavanja novca ili čak da poveća opseg programa, vrlo verovatno bi došlo do nastavka slabljenja evra u odnosu na većinu ostalih valuta. To bi automatski značilo da dolazi i do odgađanja podizanja kamatnih stopa u evrozoni, što bi uzrokovalo novi talas prebacivanja kapitala u američki dolar i ulaganje u američke obveznice i ostale vrednosne papire, koji već sada donose osetno veći prinos. U zavisnosti od dužine produžetka programa i komentara guvernera ECB-a, u ovom scenariju je moguće da evro barem na kratko postane slabiji od američkog dolara.

Scenario 2: Najava završetka programa

S obzirom na činjenicu da su se finansijska tržišta već oporavila od sinoćnjeg pada zbog italijanskog referenduma i da se odluka o Bregzitu nije značajnije odrazila na ekonomska kretanja, moguće je da je evropska ekonomija dovoljno ojačala da može da napraduje bez velike pomoći centralnih banaka. Osim toga, u poslednjih šest mjeseci evro je u odnosu na američki dolar i kineski juan oslabio dodatnih 5%, što će verovatno smanjiti uvoz i pozitivno utiecati na izvoz i otvaranje novih radnih mesta. U takvoj situaciji, moguće je da će ECB zaključiti da je došlo vreme za postepeno privođenje kraju ekstremno labave monetarne politike koju sprovodi poslednjih godina i najaviti početak smanjivanja iznosa koji se ubrizgava u finansijski sistem, a koji trenutno iznosi 80 milijardi evra mesečno.

Takva odluka bi bila vrlo jasan znak da kriza u Evropi završava i da će kamatne stope godinama rasti. Investitori i špekulanti na finansijskim tržištima bi u ovom scenariju verovatno odmah počeli da agresivno kupuju evro u očekivanju rasta kamatnih stopa i jačanja evropske valute, koji bi u idućih godinu dana ojačao možda čak i više od 10%.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da evro u narednim godinama ima veći potencijal za jačanje nego za slabljenje. Zavisno o vestima koje se gotovo svakodnevno objavljuju, kratkoročno su mogući pomaci od nekoliko odsto i prema gore i prema dole.

Pročitajte i ovo...